Pretražite novosti:

Škole usuglasile prijedlog održavanja nastave za učenike „Dragojle“ i „Braće Seljan“, čeka se mišljenje roditelja i zaposlenika – Gradonačelnik Mandić vjeruje da je svima prihvatljiv

01.02.2023.
Škole usuglasile prijedlog održavanja nastave za učenike „Dragojle“ i „Braće Seljan“, čeka se mišljenje roditelja i zaposlenika – Gradonačelnik Mandić vjeruje da je svima prihvatljiv
Konstrukcijska obnova OŠ Dragojle Jarnević, bude li sve po planu, treba završiti do početka nove školske godine, a učenici ove škole do tada bi na nastavu trebali u OŠ Braća Seljan, Gimnaziju i Ekonomsko-turističku školu i to ne samo u jednoj smjeni.
Prijedlog je to koji su usuglasile ravnateljice škola, u dogovoru s Gradom i Karlovačkom županijom, a o kojem svoje mišljenje danas i sutra trebaju dati radnička i vijeća roditelja „Dragojle“ i „Braće Seljan“.

Ispričao je to na današnjoj pressici uoči sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Damir Mandić, kazavši da se o konstrukcijskoj obnovi OŠ Dragojle Jarnević razgovaralo proteklih dana u javnosti, a i sutra je pred gradskim vijećnicima Odluka o provedbi postupka nabave radova na obnovi zgrade iz područja obrazovanja oštećene u seriji potresa – OŠ Dragojla Jarnević.
- Nema nikakvih zaostajanja u samom procesu; Gradska uprava, zajedno s OŠ Dragojle Jarnević i onima za koje smatramo da mogu biti dio rješenja, na vrijeme smo krenuli razgovarati. Prije tri, četiri tjedna na stolu smo imali 8 mogućih rješenja. Išli smo u detalje, uvažili sve okolnosti, i da osmaši imaju nacionalne ispite u ožujku i upise u srednju školu i da ovakvi stresovi ne bi trebali utjecati na njihove uspjehe. Svaka intervencija, pogotovo kad govorimo o preseljenju, izaziva prilične probleme, pogotovo učenicima, roditeljima zbog poslovnih obveza, nastavnicima. Činjenica je da nam predstoji konstrukcijska obnova Dragojle, ali i da najranije potpisivanje ugovora može biti 23. ožujka, pod pretpostavkom da ne bude problema: da se nitko ne javi na natječaj ili da bude žalbi na odabir izvođača. Ova javna nabava je malo drugačija, ide po Zakonu o potresima, ali mi smo od kad je država odobrila sredstva za obnovu, naše korake odradili najbrže moguće. Ravnateljice „Dragojle“ i „Braće Seljan“ na sastanku kod mene u uredu su usuglasile prijedlog održavanja nastave i dogovoreno je da ga prokomentiraju sa svojim radničkim vijećima i vijećima roditeljima. Vjerujem da će danas to biti gotovo i da ćemo dobiti informacije svih zainteresiranih. Očekujem podršku za njihov plan i pronalazak zajedničkog rješenja, rekao je gradonačelnik Mandić i pozvao sve da imaju povjerenja jedni u druge.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, napomenuo je da mišljenje trebaju dati Radničko vijeće i Vijeće roditelja i da ne treba nikome stvarati pritisak, no da je prijedlog da učenici razredne nastave, dok traje obnova „Dragojle“, na nastavu idu u OŠ Braće Seljan, ne samo u poslijepodnevnu smjenu, a oni predmetne nastave u Gimnaziju i Ekonomsko-turističku školu.
- Od početka smo pokušavali usuglasiti potrebe i zahtjeve svih. Jasno nam je da to nije do kraja ostvarivo, ali vjerujem da je ovakvo rješenje prihvatljivo većini. Trajalo bi do kraja školske godine jer, ako ne bude posebnih problema, obnova može biti odrađena do rujna. Ako se kod Ministarstva znanosti i obrazovanja otvori prostor za sredstva za cjelovitu obnovu, uređenje ostalih prostorija, važno je i to iskoristiti jer to je preduvjet za jednosmjenski rad „Dragojle“. Kao i kod konstrukcijske obnove zgrade, mi smo spremni odraditi sve što treba, izjavio je gradonačelnik Mandić.

Najavljujući Odluku o odobravanju provedbe postupka nabave javne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika, koja će se također sutra naći pred gradskim vijećnicima, rekao je da je Grad, nakon tematske sjednice Vijeća, detaljnih analiza i izrade nove Studije javnog prijevoza, odlučio iduće tri godine javni prijevoz povjeriti vanjskom prijevozniku. U tom će razdoblju biti odlučeno, pogotovo jer je Karlovac u ITU mehanizmu, o javnom prijevozu nakon te tri godine, ali već sada će biti vraćene one ukinute za vrijeme COVID krize, te uvedene nove - od poslovnih zona prema gradu, koje povezuju vrtiće, škole, neke i željeznički kolodvor.