Pretražite novosti:

S učenicima u školu krenuli i pomoćnici u nastavi

07.09.2020.
S učenicima u školu krenuli i pomoćnici u nastavi
S početkom školske godine 2020./2021. ulazimo u zadnju godinu provedbe projekta UP.03.2.1.03.0023 „ŠKOLA ZA SVE uz pomoćnike u nastavi III“. Provedba je počela u kolovozu 2017. godine, a završava u kolovozu 2021. godine. Cilj je osigurati adekvatnu podršku učenicima s teškoćama u razvoju uz potporu pomoćnika u nastavi. Financiran iz Europskog socijalnog fonda, ukupna vrijednost iznosi 8.154.324,00 HRK od čega su bespovratna sredstva 7.501.978,08 HRK, dok Grad kao nositelj projekta sufinancira 8% što iznosi 652.345,92 HRK. Provodi se u partnerstvu s deset karlovačkih osnovnih škola, a od ove školske godine novi partner na projektu je Osnovna škola Mahično. Grad je, sukladno Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, donio Odluke o priznavanju prava na potporu pomoćnika u nastavi za 57 učenika s teškoćama u razvoju za školsku godinu 2020./2021., od čega je 19 novih učenika, dok su ostali imali osigurano pravo i prošle školske godine. Za rad s učenicima odabrano je ukupno 47 pomoćnika u nastavi koji će individualno, ili u skupini dva ili više učenika, pružati podršku u obrazovanju i ispunjavanju svakodnevnih nastavnih zadataka i aktivnosti.
Kako bi mogli započeti sa svojim radom, kandidati koji su prvi puta odabrani za rad pomoćnika u nastavi završili su propisanu edukaciju za uvođenje u rad u trajanju od 20 sati. Edukaciju je organizirala Udruga za inkluziju i promicanje kvalitete življenja djece i mladih s teškoćama Frendofon, a nositelj edukacije je Asja Dubravčić, edukacijski rehabilitator, logoped, psihoterapeut, praktičar art terapije i dječji terapeut igrom. U dva dana, s naglaskom na inkluzivno obrazovanje, kroz stručna predavanja, iskustvene vježbe i praktične primjere obrađene su teme propisane Pravilnikom s ciljem osposobljavanja, osnaživanja i pružanja novih znanja i vještina pomoćnicima u nastavi koja će im biti potrebna kako bi učenicima s teškoćama u razvoju pružili kvalitetnu i individualiziranu podršku. U edukaciji je sudjelovalo deset kandidata.
S današnjim danom u školske klupe sjeli su svi učenici karlovačkih osnovnih škola, a uz učenike s teškoćama i njihovi pomoćnici u nastavi. Svima želimo uspješnu i prije svega zdravu školsku godinu.