Pretražite novosti:

Rezime štete koju je uzrokovalo ovotjedno nevrijeme

07.08.2020.
Rezime štete koju je uzrokovalo ovotjedno nevrijeme
Ovotjedno nevrijeme koje je zahvatilo Karlovac, uništilo je oko 130 krovova, uglavnom salonitnih, koji će morati biti u cjelosti zamijenjeni, ali elementarna nepogoda ne može biti proglašena jer ne doseže zakonski propisanih 40 milijuna kuna materijalne štete. Tako je pojasnio gradonačelnik Damir Mandić dodavši da zakon propisuje da pričinjena šteta mora iznositi 20 posto izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave u prošloj godini, što je u Karlovcu spomenutih 40 milijuna kuna. Karlovčani će stoga morati sami, osim korisnika socijalnih pomoći kojima će Grad sufinancirati kupnju crijepa, mijenjati krovove i sanirati ostalu štetu koju su im nanijeli tuča, vjetar i kiša.
Građanima je u pomoć priskočilo 62 vatrogasca s 19 vozila u utorak, u srijedu 81 i 25 vozila, a u četvrtak 41 i 14 vozila, te jučer 41 vatrogasaca i 18 vozila, profesionalnih ii dobrovoljnih pripadnika vatrogasnih postrojbi i DVD-a, te kolege iz Vojnića i Ogulina, a po prvi put mobilizirani su vatrogasci iz gradskih tvrtki i ustanova.
- Imali smo više od 200 intervencija, osim onih na krovovima, i ispumpavanja vode, gašenja požara, uklanjanja drveća. Nismo specijalno obučeni za prekrivanje krovova, to nije naš primaran posao, kiša je sve dodatno otežavala, ali danas ćemo ih završiti. Razumijem revolt građana koji su pretrpjeli štetu, njihovu zabrinutost kako će to sanirati, ali dosta su nas iznenadile velike kritike koje smo čuli u razgovorima i pročitali na društvenim mrežama. Ne mislim ispričavati vatrogasne snage jer doista su dali sve od sebe, ali molim za razumijevanje: to nije primarna djelatnost vatrogasaca. Na sve dojave smo izašli na teren; možda ne odmah, nego po redoslijedu, po prioritetima i dali smo sve od sebe, izjavio je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade, dodavši da su i 5. dan na terenu, te da će danas posao prekrivanja krovova završiti.
Sve vatrogasce i pripadnike operativnih snaga je pohvalio i zahvalio im gradonačelnik, napomenuvši da se radilo o specifičnoj situaciji, nevremenu koje se dogodilo u vrlo kratkom vremenu, a na puno mjesta je trebalo reagirati i pomoći.
- Najbitnije je bilo u što kraćem vremenu pokušati zaštititi imovinu građana i zato smo odmah nabavili potreban materijal, kako bi se smanjila šteta uzrokovana tučom i uništavanjem krovišta, rekao je Mandić i dodao da se dosad s upitima za financijsku pomoć Gradu javilo 70-ak građana, ali šteta neće dosegnuti spomentih 40 milijuna da bi bila proglašena elementarna nepogoda.
- No, zabilježena je svaka intervencija, sigurno će se  korisnicima socijalnih programa pomoći u narednim tjednima, ali ono o čemu bi svi trebali razmisliti, i vlasnici privatnih kuća i vlasnici tvrtki jest osiguranje objekata. Poljoprivrednicima, onima koji su osigurali svoje nasade, to će nadoknaditi dobar dio štete. I to je, inače, jedna od mjera koju Grad sufinancira poljoprivrednicima, zaključio je gradonačelnik Mandić.
Pitaj Koranu
Virtualna asistentica Korana