Pretražite novosti:

Prvu Strategiju razvoja apiturizma u Hrvatskoj imat će Karlovačka županija - Sudjelujte u njenoj izradi!

23.01.2024.
Prvu Strategiju razvoja apiturizma u Hrvatskoj imat će Karlovačka županija - Sudjelujte u njenoj izradi!
Udruga ruralnog turizma Hrvatske u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom izrađuje Strategiju razvoja apituirizma Karlovačke županije te poziva dionike, građane i građanke na aktivno sudjelovanje u analizi postojećeg stanja koja traje do 31.01.2024. godine.
Strategija se izrađuje u suradnji s Regionalnom turističkom zajednicom Karlovačke županije uz podršku  Hrvatske turističke zajednice za razdoblje do 2028. godine i predstavlja prvu ovakvu inicijativu u Republici Hrvatskoj.

U cilju prikupljanja podataka za analizu postojećeg stanja, izrađivači Strategije uputili su on-line upitnike na 542 e-mail adrese udruga pčelara, ugostiteljskih objekata uključivo privatne iznajmljivače, turističkih zajednica, nositelja turističkih atrakcija, turističkih agencija i vodiča, suvenirnica, vrtića i škola te županijskih i gradskih/općinskih institucija i ustanova.
Upitnici su dostupni na sljedećim poveznicama:
  1. Upitnik za pčelare
  2. Upitnik za udruge pčelara
  3. Upitnik za ugostiteljske objekte
  4. Upitnik za institucije i ustanove
  5. Upitnik za vrtiće i škole
  6. Upitnik za turističke zajednice
  7. Upitnik za nositelje turističkih atrakcija
  8. Upitnik za turističke agencije i vodiče
  9. Upitnik za suvenirnice
  10. Upitnik za građane i građane
  11. Upitnik za korisnike i korisnice apiturističkih i apiterapijskih usluga u Karlovačkoj županiji
U posljednjih desetak godina, apiturizam kao posebni oblik turizma fokusiran na pčelarstvo i zdravlje bilježi snažan razvoj u brojnim europskim destinacijama. Ova vrsta turizma pruža gostima i turistima priliku istraživanja pčelarstva, edukacije o pčelama i njihovom životnom ciklusu, sudjelovanja u aktivnostima u pčelinjacima te degustacije i kupnje pčelinjih proizvoda poput meda, voska, propolisa, suvenira i slično, bilo na pčelarskim poljoprivrednim gospodarstvima ili u s njima povezanim poslovnim subjektima. Isto uključuje i konzumaciju jela i pića i/ili autohtonih gastro proizvoda s medom. Istovremeno, bilježi se i značajan porast apiturističkih izleta i apiterapijskih usluga poput api inhalacija, masaža s primjenom meda i slično, a koje dodatno obogaćuju turističku ponudu destinacije i doprinose razvoju održivog turizma uz dobrobit lokalnog stanovništva. 

- Ovom prilikom pozivamo vas na odaziv ovoj vrijednoj inicijativi i dijeljenje informacije kako bi Strategija bila izrađena u skladu s mišljenjima i potrebama relevantnih dionika te građana i građanki Karlovačke županije. Za više informacija možete se obratiti Aleksandri Kuratko Pani, voditeljici Udruge ruralnog turizma Hrvatske na e-mail udruga.rth@gmail.com ili telefon 095 5422 225, poručili su izrađivači ove strategije.