Pretražite novosti:

Prvi rođendan Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj, slobodan ulaz i stručna vodstva

03.07.2020.
Prvi rođendan Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj, slobodan ulaz i stručna vodstva
Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj će u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine proslaviti prvi rođendan. Unatoč ovogodišnjem pandemijskom okruženju muzej sa nešto više od 46.000 posjetitelja u prvih godinu dana bilježi izvrstan rezultat smjestivši se po posjećenosti među etablirane hrvatske muzeje.
Jedinstvena suvremena izložba „Karlovac 1991. – 1995.“ sa svojim unutarnjim i vanjskim izložbenim prostorom nudi sadržaj prilagođen svim uzrastima što je primarni razlog izvrsne posjećenosti muzeja. Zbirke Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH broje više od 2 tisuće predmeta, a na samoj izložbi je izloženo 350 originalnih eksponata.
U 2019. godini otvaranje muzeja u jeku turističke sezone uvelike je pridonijelo ubrzanom rastu broja posjetitelja. U vansezonskom razdoblju protekle godine muzej se okrenuo edukativnim programima. U turističkoj sezoni 2019. godine veliki broj stranih turista posjetio je muzej, većinom se radilo o posjetiteljima iz Njemačke, Kine, Francuske, Španjolske, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske. Iako nije nedostajalo domaćih posjetitelja, veći broj su činili stranci.
Uz redovne pedagoške aktivnosti muzej sudjeluje i u dva projekta čiji je cilj produbljivanje znanja o Domovinskom ratu. Radi se o vrijednim projektima pod nazivom „Domovinski odgoj – škola u muzeju“ i partnerskom projektu s Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“.
Što se tiče grupnih posjeta uz školske grupe izvan Karlovačke županije, muzej su najviše posjećivale najviše grupe umirovljenika i odraslih s područja središnje Hrvatske te Hrvatskog primorja i Istre, kao i organizirane grupe hrvatskih branitelja.
Turističku sezonu 2020., koja je prema procjenama trebala početi u travnju, prekinula je kriza uzrokovana koronavirusom COVID-19. Prekidom mjera stabilizacija posjećenosti muzeja očitovala se u povećanju obiteljskih posjeta iz cijele Hrvatske, pretežito u sklopu izleta u osobnom aranžmanu. Otvaranje granica ponovno je donio trend posjeta stranih turista, ali još uvijek ne na razini turističke sezone 2019.
Do kraja godine u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj bit će izdan katalog stalne izložbe  “Karlovac 1991. – 1995.” koji priprema viša kustosica i autorica same izložbe Ružica Stjepanović.  Za godinu 2021. u muzeju se pripremaju razne izložbe i edukativni programi, uslijedit će izložba Domovinski rat u stripu, izložba povodom 30. obljetnica 110. brigade i Lica Karlovčana 90-ih i danas.
Kao svaka organizacija koja drži do svoje povezanosti sa zajednicom i s njom se isprepliće, tako i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj u svojoj muzejskoj suvenirnici drži proizvode i djela Karlovčana. U suvenirnicama lokacija Gradskog muzeja Karlovac nalazi se više od 130 proizvoda od oko 25 dobavljača, a od kojih je većina iz Karlovačke županije.
Muzej će svoj prvi rođendan proslaviti na najljepši način, uz druženje s posjetiteljima. U nedjelju, 5. srpnja ulaz u muzej bit će besplatan tijekom radnog vremena od 10.00 do 18.00 sati, a u 10.00, 13.00 i 16.00 sati za posjetitelje će biti organizirana tematska vodstva po stalnom postavu. Molimo sve posjetitelje da se za tematska vodstva predbilježe na e-mail adresu posjet@gmk.hr kako bi se mogla osigurati sigurnost svih posjetitelja i zaposlenih tijekom posjeta.
Ljubazno molimo sve posjetitelje da se prilikom posjeta našim objektima pridržavaju svih pravila ponašanja izdanih od HZJZ-a kako bi zaštitili sebe, ostale posjetitelje i zaposlene. O mjerama predostrožnosti posjetitelji će biti obaviješteni i prilikom ulaska u objekt.