Pretražite novosti:

Pružanje podrške osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i drugim kriznim stanjima

21.07.2020.
Pružanje podrške osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i drugim kriznim stanjima
Počela je provedba trogodišnjeg programa Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije pod nazivom „Pružanje podrške osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i drugim kriznim stanjima“. Kroz ovaj program i njegove aktivnosti nastojat će se izgrađivati sustav sveobuhvatne potpore osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i kriznim situacijama poput poplava, potresa i sličnog.
- Cilj je educirati osobe koje rade u žurnim službama i koje prve pomažu u takvim situacijama, kao što su vatrogasci, Crveni križ, policajci, Hitna medicinska pomoć i drugi, o načinima pomoći osobama s različitim vrstama invaliditeta. Postoje četiri temeljne vrste invaliditeta i svaki od njih ima još svoje specifičnosti, istaknula je Blaženka Presečan, predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i dodala da je cilje također educirati i informirati i osobe s invaliditetom o vrstama ugroze i načinima samopomoći u kriznim situacijama, te tako kod njih povećati razinu sposobnosti i informiranosti za suočavanje s kriznim stanjima, za sigurnu evakuaciju i postupanje u stanju prirodnih katastrofa.
programom je predviđeno i educiranje voditelja udruga osoba s invaliditetom koji će imati mrežu podataka i sve informacije o kriznom managmentu i kako postupati u takvim situacijama.
Grad Karlovac partner je u ovom projektu, a zamjenica Andreja Navijalić naglasila je kvalitetnu suradnju sa Savezom osoba s invaliditetom Karlovačke županije.
– Ovo je jedan u nizu projekata koje kao partneri zajednički provodimo, slušajući njih i njihove potrebe i uvijek analizirajući stanje koje je na terenu kako bismo na najadekvatniji način odgovorili svim izazovima koji se nalaze pred osobama s invaliditetom. U svim situacijama u kojima smo se našli, koje su rizične i krizne, pokazalo se da treba nastaviti kvalitetnu edukaciju i suradnju i taj sinergijski učinak možemo doprinijeti kvalitetnim reakcijama u situacijama koje su krizne, odnosno koje zahtijevaju brze i pravovremene reakcije. Znamo da je krizna situacija svaka za sebe posebna, da se treba prilagođavati trenutnoj situaciji, a kroz dodatne edukacije svi se osnažujemo da znamo kako i na koji način trebamo reagirati, izjavila je Navijalić.
Program vrijedan 450 tisuća kuna financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a pored Grada Karlovca partneri na projektu su i gradovi Ozalj i Duga Resa.