Pretražite novosti:

Potpisan ugovor za projekt - Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac

27.12.2019.
Potpisan ugovor za projekt - Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric potpisali su ugovor o dodjeli EU bespovratnih sredstava za projekt "Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac". Dionica pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac duga je 44 kilometra i nalazi se na željezničkoj pruzi Zagreb Glavni kolodvor – Rijeka. Njena rekonstrukcija i nadogradnja drugog kolosijeka unaprijedit će ne samo prigradski promet grada Zagreba i Karlovca već će biti još jedan važan korak u izgradnji nizinske pruge koji će u konačnici doprinijeti konkurentnosti Luke Rijeka poboljšanjem njezine povezanosti s tržištima srednje Europe. Riječ je o projektu vrijednom 2 milijarde i 721 milijun kuna, od čega se 85 posto sredstava sufinancira putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.– 2020. iz Kohezijskog fonda. Njime se, osim već spomenute, rekonstrukcije i obnove postojeće željezničke pruge i izgradnje drugoga kolosijeka, predviđa i rekonstrukcija kolodvora Hrvatski Leskovac, Jastrebarsko i Karlovac, dok će se kolodvori Horvati, Zdenčina i Draganići prenamijeniti u stajališta, a rekonstruirat će se i postojeća stajališta Mavračići, Desinec, Domagovići i Lazina. Rekonstrukcija željezničke pruge uključuje i obnovu i modernizaciju stabilnih postrojenja električne vuče, signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja, a najveća dopuštena brzina bit će 160 km/h.
Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo: "Potpisom ovoga ugovora, osim što osiguravamo ukupno 2 milijarde i 721 miliju kuna za njegovu provedbu, od kojih je 85% sufinancirano sredstvima EU fondova, istovremeno označavamo i početak izgradnje nizinske pruge na dijelu od Zagreba prema Rijeci. Dionica pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac ukupne duljine 44 kilometra prva je dionica na željezničkoj pruzi Zagreb – Rijeka  koja ide u izgradnju, a rekonstrukcijom njenog postojećeg i izgradnjom drugog kolosijeka značajno ćemo povećati konkurentnost Luke Rijeka poboljšanjem njezine povezanosti s tržištima srednje Europe. Za sljedeće dvije dionice na pravcu prema Rijeci, dionice Karlovac – Oštarije i Oštarije – Škrljevo u tijeku su natječaji za izradu studijske i projektne dokumentacije, dok je za četvrtu i posljednju na pruzi Zagreb – Rijeka, dionicu Škrljevo – Rijeka – Jurdani ishođena lokacijska dozvola te se započelo s izradom glavnoga projekta."
Svečanost potpisivanja ugovora je uveličao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je tom prilikom rekao: "Dobro je da se ovaj ugovor potpisuje nekoliko dana prije nego li Hrvatska počinje predsjedati Europskom unijom jer je to još jedan primjer koliko je članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji važno, a između ostalog i za razvoj prometne infrastrukture. Nakon što smo izgradili ceste i uložili u pomorske i zračne luke, sada su na redu željeznice. Potpis ovog ugovora važan je i za Grad Karlovac i njegove građane koji će dobiti kvalitetniju i bržu željezničku vezu prema Zagrebu. Na početku mandata ove Vlade apsorpcija sredstava iz Europske unije za ovaj financijski okvir bila je 9 posto, a danas smo na 83 posto što pokazuje koliko brinemo o ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje."
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je: "Potpisali smo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj, drugom po vrijednosti nakon Pelješkog mosta. Tako je u mandatu ove Vlade započela izgradnja nizinske pruge prema Rijeci. Danas u prometnu infrastrukturu ulažemo 20 milijardi kuna u ukupno 85 projekata. Desetljeće željeznice je pred nama.
Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric rekao je: "Nema ljepšeg završetka godine od trenutka u kojem potpisujemo ugovor za izgradnju drugog najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a s HŽ Infrastrukturom trenutno radi na 10 projekata u vrijednosti od 6,68 milijardi kuna, a i dalje smo na raspolaganju za nove projekte."
Potpisu ugovora koji se održao u vestibilu karlovačkog željezničkog kolodvora prisustvovali su i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici, saborski zastupnici te predstavnici zagrebačke i karlovačke županije, gradonačelnici i načelnici gradova uz prugu.