Pretražite novosti:

Otvorena izložba prijedloga prostornog razvoja bivše vojarne Luščić

09.07.2020.
Otvorena izložba prijedloga prostornog razvoja bivše vojarne Luščić
Grad Karlovac je 2019. godine prijavio lokaciju bivše vojarne Luščić na međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj EUROPAN 15. Budući da se radi o urbanistički vrijednom prostoru, Karlovac se odlučio za međunarodni natječaj kako bi se omogućio dolazak svježih ideja i novih pogleda na izazove budućeg prostornog razvoja Karlovca kroz sudjelovanje arhitekata iz cijele Europe. Natječaj je privukao brojne mlade arhitekte koji su osmislili kreativna, moderna i inovativna rješenja. Tijekom sudjelovanja na natječaju mladi su morali osmisliti stručnu podlogu za izradu Urbanističkog plana uređenja “Luščić-centar”, čiji integralni dio je i bivša vojarna koja ima posebnu važnost za definiranje nove slike grada.
– Natječaj EUROPAN protezao se kroz dvije lokacije, prva je vojarna Luščić u Karlovcu, a druga je naselje Ždrijac u Ninu. Na izložbi su postavljeni radovi za obje lokacije kako bi posjetitelji imali uvid u veličinu samog projekta. Za Karlovac je pristiglo deset radova, a za Nin 21. Sudjelovalo je osam hrvatskih timova, koje čine mladi arhitekti. Na EUROPAN-u je sudjelovalo 117 sudionika i 13 nacionalnosti. Za vojarnu Luščić nagrađen je tim čiji su članovi Krešimir Renić, Hana Dašić, Iva Erić, Jana Horvat, Ria Tursan i suradnica Andrea Majić. Dalje nam slijedi sama implementacija projekta u urbanistički plan uređenja, rekla je predsjednica nacionalnog odbora EUROPAN Hrvatske Helena Kinifić- Schaps.
Naime, natječaj EUROPAN ima jednu svrhu – privući mlade arhitekte do 40 godina. Tema ovoga natječaja bila je “Produktivni grad”. Gradonačelnik Damir Mandić objasnio je važnost EUROPAN-a za razvoj Karlovca.
- Postoji jedno naivno razmišljanje i želja da se dođe do suglasja javnog, privatnog i struke. Slikovito objašnjeno, kada govorimo o “javnom” onda govorimo o općem dobru, odnosno interesu koji je zalog svih. Kada govorimo o “struci” tu vezujemo maštu, a kada govorimo o “privatnom” to je novac. Vjerujem da je moguće suglasje ova tri područja te da nije to samo naivna želja. Važno je izazvati samog sebe na pogled u širinu, zato je i stvorena suradnja sa EUROPAN-om. Taj širi pogled i inovativnost ovaj prostor, bivše vojarne, zaslužuje. Ta lokacija je urbanistički jako važna, zato smo ju i izložili pogledu raznih stručnjaka, van našeg grada i države. Ovim natječajem i radovima učinili smo dobro Luščiću, a samim time i ostalim urbanističkim planovima u gradu, kao što je urbanističku plan Korane, koji je također jako vrijedan projekt za Karlovac, istaknuo je gradonačelnik Mandić.
Radovi su izloženi u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”. Postav se može pogledati u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” te na Odjelu audiovizualne građe do 21. kolovoza.