Pretražite novosti:

Od ponedjeljka poticajne mjere za poduzetnike i obrtnike

12.06.2020.
Od ponedjeljka poticajne mjere za poduzetnike i obrtnike
Grad Karlovac u ponedjeljak, 15. lipnja, objavljuje javni poziv za dodjelu potpora karlovačkim mikro i malim poduzetnicima. Na raspolaganju je pet mjera kojima se potiče poslovanje.
To su mjere za poduzetnike – početnike, za unapređenje proizvodnih i IT djelatnosti, brendiranje i promociju, edukaciju poduzetnika te unapređenje djelatnosti u turizmu. Cilj  je potaknuti povećanje broja poslovnih subjekata u Karlovcu, prvenstveno kroz poduzetnike – početnike, ali i kroz ostale mjere kako bi bili što konkurentniji. U odnosu na prošlu godinu, ove godine sredstava za poticajne mjere je više za 300 tisuća kuna, pa će poduzetnicima biti na raspolaganju 1,574 milijuna kuna. Dio novca već je potrošen na troškove usklađivanje poslovanja s mjerama koje su propisane zbog pandemije COVID virusa. Javni poziv za tu mjeru bio je otvoren do 5. lipnja i na njega su stigle 172 prijave.
- Po onome što su poduzetnici izjavili, zadovoljni su kreiranjem ove mjere koja im je pomogla da usklade svoje poslovanje sa zadanim mjerama koje su im prouzročile dodatni trošak. U prosjeku su poduzetnici tražili po dvije i pol tisuće kuna i za ovu mjeru potrošit će se oko pola milijuna kuna, rekla je Andrea Vrbanek iz OU za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, istaknuvši da je Grad Karlovac jedini u Hrvatskoj ima ovu mjeru.
Maksimalni iznos potpora koje jedan poduzetnik po svim spomenutim mjerama u jednoj godini može ostvariti je 50 tisuća kuna. Javni poziv bit će otvoren do utroška sredstava, a ona će se dodjeljivati redoslijedom zaprimanja zahtjeva. Novost u ovom javnom pozivu je da će se prijave predavati isključivo digitalno, direktnom on line prijavom. 
- Okvir u kojem ovaj javni poziv ide „van“ je svojevrsna gospodarska kriza. U direktnoj komunikaciji s obrtnicima, odnosno malim poduzetnicima, vidljivo je da i vrijeme koje dolazi donosi  poslovne izazove. Nama je prije svega cilja da naši  obrtnici odnosno poduzetnici zadrže postojeća radna mjesta, ali i šire proizvodnju. Vjerujem da će sve potpore biti iskorištene maksimalno i nadam se da ćemo ovu 2020. godinu svi zajedno izdržati i da ćemo već u 2021. godini biti spremni za širenje, odnosno za daljnji razvoj, rekao je na predstavljanju Mjera i najavi javnog poziva gradonačelnik Damir Mandić.