Pretražite novosti:

Naš sugrađanin Marijan Žaja odlikovan Redom hrvatskog pletera

04.07.2018.
Naš sugrađanin Marijan Žaja odlikovan Redom hrvatskog pletera
Zamjenik zapovjednika Karlovačke građanske garde, satnik u miru Marijan Žaja danas je, odlukom Predsjednice Republike Hrvatske, na temelju članka 98. Ustava Republike Hrvatske, odlikovan Redom hrvatskog pletera. Odlikovanje mu je uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Marijanu Žaji na odlikovanju je čestitao i gradonačelnik Karlovca i nadzapovjednik Karlovačke građanske garde, Damir Mandić;
"Poštovani g. Žaja, čestitam Vam na odlikovanju Reda hrvatskog pletera, za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Svojim djelovanjem činite Karlovac boljim gradom."
Čestitkama su se pridružili župan Karlovačke županije Damir Jelić, Karlovačka građanska garda, te mnogobrojni prijatelji i sugrađani Marijana Žaje, našeg cijenjenog i omiljenog sugrađana koji je usitinu doprinio ugledu RH, ali posebno ugledu svog grada. Marijan Žaja sudjelovat će i u tradicionalnoj smjeni straže u subotu 7. srpnja 2018. godine, od 11 do 12 sati, ispred zgrade gradske uprave, kao član Karlovačke građanske garde. Prva smjena straže povodom proslave 439. rođendana Karlovca održana je 30. lipnja. U stroju, na čijem su čelu hrvatska i zastava grada te bubanj, pripadnici Garde svakih deset minuta vršili su smjenu straže tijekom sat vremena. Karlovačka građanska garda neizostavna je u svim važnijim protokolarnim i svečanim prigodama u gradu, a intenzivna dinamika nastupa nastavlja se i tijekom svečanosti vezanih uz Dan grada. Tako je, primjerice, samo u proteklom mjesecu Garda nastupila više od 20 puta u Karlovcu, Hrvatskoj i Europi. Jedan u nizu nastupa je i najavljena smjena straže, po važnosti odmah uz tradiciju dizanja zastave kojom se obilježava početak proslave rođendana grada Karlovca. Nakon smjene straže, Garda će na Dan grada od ranih jutarnjih sati sudjelovati u tradicionalnoj budnici, polaganju vijenaca za poginule hrvatske branitelje, misi u crkvi Presvetog trojstva, svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Karlovca u Zorin domu, prijemu u Gradskoj vijećnici, a ugostit će i pripadnike drugih povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, uključujući i postrojnu predsjednice RH.