Pretražite novosti:

Nakon dugo vremena Karlovčani službeno opet u Alessandriji

07.05.2018.
Nakon dugo vremena Karlovčani službeno opet u Alessandriji
Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove Snježana Turalija posjetile su prijateljski grad Alessandriju povodom njegove 850. obljetnice. Prijateljstvo Karlovca i Alessandrije traje od 1963. godine, a posebno se istaklo tijekom Domovinskog rata. U tom vrlo teškom periodu za grad Karlovac i njegove stanovnike Alessandrija je pružila ogromnu humanitarnu pomoć. U spomen, na prijateljstvo Grad Karlovac je most preko Kupe između Dubovca i Drežnika imenovao „Most grada Alessandrije“. Suradnja se tijekom godina odvijala i kroz projekte u kulturi, sportu, obrazovanju, gastronomiji ...
Prijatelji iz Italije nisu zaboravili Karlovac niti kad su bile katastrofalne poplave kada su pomogli kupnju isušivača i šatora za potrebe Crvenog križa i zaista je teško nabrojati sve situacije kada su građani Alessandrije pomagali građane Karlovca. Ogromnu ulogu za suradnju dva grada ima naša sugrađanka Edita Gojak. Koliko je velika ljubav, prijateljstvo i poštovanje grada Alessandrie i Edite Gojak govori činjenica da je jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća 2009. godine postala počasna građanka tog talijanskog grada. Osim toga o njoj i njezinom radu napisali su i knjigu, a prihod od prodaje ide karlovačkom Crvenom križu i Dječjem domu „Vladimir Nazor“. Nažalost, zdravlje joj nije dozvolilo da prisustvuje ovogodišnjem slavlju. Proslava 850 rođendana trajala je od 3. do 6. svibnja i diljem grada organizirano je više od 30 različitih kulturnih, zabavnih i gastro programa. Predstavnici Karlovca u Alessandriji proslavu su iskoristili i kako bi predstavili najnovije karlovačke projekte i postignuća. Svečana večera za predstavnike Grada Karlovca organizirana je u sjedištu alessandrijskog ogranka nacionalne udruge „Alpini“ prilikom koje je gradonačelnik Gianfranco Cuttica di Revigliasco naglasio značaj dolaska prijatelja iz Karlovca u svjetlu buduće suradnje.
- Dolazak karlovačke delegacije je jako važan za Alessandriju, posebno u trenutku obilježavanja 850. godina osnutka. Zaista nisam mogao zamisliti da Karlovac ne prisustvuje proslavi. Nakon obavljenih razgovora, vjerujem da će se naše prijateljstvo i suradnja nastaviti u konkretnijem obliku kroz suradnju na europskim projektima, te još bolje i kvalitetnije na svim razinama, istaknuo je gradonačelnik Gianfranco Cuttica di Revigliasco. 
Zadovoljstvo nije krila niti zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.
- Alessandrija ima upravo s Karlovcem najdužu prijateljsku suradnju, od svih gradova s kojima surađuje. Ova suradnja je važna iz više razloga. Osim na kulturnoj i obrazovnoj razini, želimo uspostaviti i gospodarsku suradnju, a njima kao i nama, članicama Europske unije, u interesu je da se povežemo i zajednički realiziramo projekte kroz europske fondove. Slični smo u dosta područja, a slični su nam i razvojni ciljevi. Naš dolazak u Alessandriju možemo smatrati prvim korakom jednoj konkretnijoj suradnji, a već sljedeći susret treba okupiti gospodarstvenike kako bi vidjeli koje su mogućnosti suradnje i razmjene, jer u drugim segmentima društvnog života postoji zaista kvalitetna suradnja naših dvaju gradova, naglasila je zamjenica Navijalić.
Nakon svete mise u katedrali koju je predvodio biskup Guido Gallese, ulicama Alessandrie prošla je povorka u čast Gradu, u kojoj su sudjelovali svi koji pružaju usluge u zajednici; policijske snage, financijska policija, carabineri, civilna zaštita, vatrogasci, Crveni križ i mnogi drugi. Na Piazzi Garibaldi održan je svečani govor predstavnika gradskih vlasti, a poseban pozdrav dobili su predstavnici Grada Karlovca.
Pitaj Koranu
Virtualna asistentica Korana