Pretražite novosti:

Ministar Erlić: Karlovac među gradovima koji prednjače u zelenoj tranziciji, a 333 milijuna eura iz EU fondova promijenilo mu je izgled

26.03.2024.
Ministar Erlić: Karlovac među gradovima koji prednjače u zelenoj tranziciji, a 333 milijuna eura iz EU fondova promijenilo mu je izgled
- Čestitam Karlovcu na priči koju je započeo snažno i s nekolicinom gradova predstavlja predvodnike u zelenoj tranziciji Hrvatske. To smo mogli danas vidjeti kroz projekt geoterme, gdje ste specifični, vidjeli smo da solarima 14 vrtića, škola i drugih ustanova prelazi na čistu energiju. Samo promišljanje o tome da se gradovi odlučuju ići u tome pravcu da rade tranziciju javnog sektora ka energetski učinkovitijim rješenjima, obnovljivim izvorima energije je izrazito bitna. Vi ste predvodnici te tranzicije i na tome čestitam, kao i svim realiziranim projektima u području energetske učinkovitosti. U Karlovac su 333 milijuna eura povučena iz EU fondova i ona su naočigled promijenila grad, učinila ga boljim, atraktivnijim. U budućnosti će ih biti još i više. Iako je Karlovac zadnji ušao u taj mehanizam, realizirani su svi projekti iz ITU mehanizma 1. generacije, a sad je prilika za realizirati ITU mehanizam 2. generacije u kojem su 33 milijuna eura za gradske projekte, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas u Karlovcu.

Najprije je obišao prostor istražne bušotine geotermalnih izvora u Šumbaru, projekt vrijedan nešto manje od 1,1 milijun eura, koji sufinancira Vlada Norveške, Islanda i Linhenštajna, te Ministarstvo iz programa Energija i klimatske promjene. Novim ugovorom Ministarstvo je za projekt izdvojilo dodatne 64.000 eura.
- Imamo pripremljen sav „papirnati“ dio. Sredstva koja su potrebna prije svega za istražnu bušotinu su prilična, a taj rizik koji se uvijek javlja kod ovakvih projekata želimo malo „rasporediti“, podijeliti s Vladom i Ministarstvom gospodarstva i vjerujem da ćemo uspjeti. Cilj nam je grijati Karlovac na geotermu. Centralni toplinski sustav ima nešto više 8.000 korisnika, prilično je zatvoren, nedavno je obnovljeno 16 km vrelovoda i Gradska toplana je pripremljena za korištenje geoterme, obnovljivih izvora energije. Vjerujem da u skoroj budućnosti naš grad može biti pravi primjer grijanja na zelenu energiju, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, zahvalivši svima koji podržavaju ovaj projekt.

Dodatak ugovoru od 64.000 eura, po riječima ministra, trebao bi biti doprinos ovom karlovačkom projektu da ide što prije, što bolje i što brže u realizaciju.
- Radi se o iznimno vrijednom, strateškom projektu kako za Karlovac, tako i cijelu Hrvatsku jer vidimo da se pokreće priča o geotermalnom potencijalu kojim već dugo raspolažemo. Od Slavonije prema Karlovcu rješava se desetak projektno-tehničke dokumentacij; Karlovac i Bjelovar su to riješili i krenuli s bušenjima i na tome čestitam. Ovo je vrijedan projekt koji će pridonijeti tome da se Karlovčani griju na zelenu i učinkovitu energiju. Potencijal ovdje je uistinu izniman, za 22.000 kućanstava, a bušotina će ići na 2.000 metara i opskrbljivati kompletan Karlovac putem tvrtke za toplinarstvo, rekao je ministar Šime Erlić.  

Sudjelovao je potom na završnoj konferenciji projekta "Solarizacija ustanova Grada Karlovca - SolariKA“, kojim su postavljene fotonaponske elektrana na krovove 14 dječjih vrtića, osnovnih škola i Hostela u Selcu. Projekt je financiran je iz fonda država Island, Lihtenštajn i Norveške, ukupna vrijednost je 447.438 eura, bespovratnih sredstava je 85 posto, odnosno, 380.322 eura, a Grad Karlovac izdvaja gotovo 67.000 eura.
- U ključnom smo trenutku izgradnje bolje budućnosti, posebice u vidu pronalaska novih i čistih izvora energije. Ovo je fantastičan način za dobivanje nove energije, održiv i dobar za okoliš. Hrvatska je pokazala velik interes za korištenje obnovljivih izvora energije, a Norveška je tu partner koji će pomoći kako može, izjavio je zamjenik norveškog veleposlanika Helge Klouman Marstrander.

Nakon završne konferencije, ministar Erlić uručio je gradonačelniku Mandiću ugovor za provedbu ITU mehanizma kojim je Ministarstvo osiguralo 530.000 eura tehničke pomoći za edukacije i plaće službi koja provodi ITU mehanizam. Karlovcu i ITU području u kojem su i Ozalj, Slunj, Duga Resa, Krnjak, Rakovac i Cetingrad, u novoj su financijskoj perspektivi na raspolaganju 33 milijuna eura.
- Odlučili smo naći zajedničke interese i pojavio nam se projekt obnove, odnosno stavljanja u funkciju starih gradova. Posebno nam je, na tragu zelenih vizija, važan park u Grabriku koji će tu četvrt ne samo  uljepšati nego i pokazati da Grad može realizirati projekte koji dižu standard življenja cijelog grada. Tako je i s obilaznicom Zvijezde, prometnicom vezanom s parkom u Luščiću i uređenjem biciklističkih staza, a tu je i obnova Trga bana Josipa Jelačića, nastavak svih ovih radova u Zvijezdi. Obnova kulturne baštine je dosta bremenita, ali vjerujem da ćemo sadašnje trenutke iskoristiti najbolje; ne zbog nas koji sada živimo u Karlovcu, nego onih koji dolaze poslije nas, poručio je gradonačelnik Mandić.