Pretražite novosti:

Međunarodna nagrada Maks Fabiani nacrtu UPU Zvijezda

16.11.2015.
Međunarodna nagrada Maks Fabiani nacrtu UPU Zvijezda
Održane i posljednje tri radionice. U izradu plana uključeno vise od 350 građana Karlovca. (FOTOGALERIJA)

Nacrt Urbanističkog plana uređenja Zvijezde dobio je Međunarodnu nagradu Maks Fabiani koju već desetu godinu za redom dodjeljuje Društvo urbanista i prostornih planera Slovenije, Ustanova Maks Fabiani, slovensko Ministarstvo kulture i Ministarstvo okoliša i prostora. Žiri je prepoznao i nagradio četiri rada koji se ističu po svojoj važnosti u međunarodnom i domaćem okruženju, te po svojoj posebnoj vrijednosti, inovativnosti i drugim kvalitetama. Uz nacrt UPU Zvijezda kojeg je kao izrađivač prijavio Urbanistički zavod grada Zagreba, nagradu su dobili stručne podloge za urbanistički plan Luke Koper, Regionalni prostorni plan jugozapadne Slovenije i tehničke podloge za plovnost rijeke Ljubljanice. Stručni žiri činili su Grigor Dojtchinov iz Austrije, Srečko Pegan iz Hrvatske, te Peter Bassin, Jože Novak i Andrej Pogačnik iz Slovenije. Počasni pokrovitelj ovog događaja bio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Nagrada međutim nije "uspavala" izradu, pa su u posljednjih desetak dana održane posljednje tri od ukupno šest radionica na kojem su sudjelovali poduzetnici, hotelijeri, turistički vodiči, članovi DAGGK-a....te u konačnici na posljednjoj radionici svi oni koji su smatrali potrebni još jednom se odazvati pozivu i suprotstaviti mišljenja. Povrh svega podijeljena je i anonimna anketa na kojoj su zatražena precizna mišljenja svih prisutnih o pojedinim ključnim temama za konačnu izradu UPU Zvijezda.
Podsjećamo, UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca i pročelnica Martina Furdek Hajdin odlučili su da se izrada UPU Zvijezda provede na što široj platformi javnog mišljenja građana grada Karlovca. U tom smislu odrađene su sljedeće aktivnosti :

 •     najavne konferencije za novinare, priopćenja, vijesti na www.karlovac.hr
 •  web adresa za mišljenja građana zvijezda@karlovac.hr /www.karlovac.hr
 •  kutija na ulazu u gradsku upravu za dostavu pismenih prijedloga
 •  uvodna javna tribina o načinu izrade UPU Zvijezda
 •  157 anketiranih anketiranih domaćinstava u zvijezdi (ekonomska podloga)
 •  50 intervjua (sociološko - demografska podloga)
 •  radionice (5+1) po sektorima i manjim grupama kako bi stavovi i primjedbe došli što bolje do izražaja (civilne udruge, poduzetnici, obrazovne, kulturne i  vjerske stanove, dagg...ukupno 67 poziva)

Rezultati:

 •     direktno sudjelovalo oko 350 osoba
 •  jedan od rijetkih ako ne i prvi takav pristup izradi urbanističkog dokumenta u Hrvatskoj
 •  zabilježene sve dosadašnje primjedbe nakon čega tek slijedi konačno oblikovanje upu zvijezda
 •  detektirane žarišne teme
 •  postignut konsenzus na bitnim dilemama

Ono što slijedi je zakonska obaveza provedbe javne rasprave i javnog izlaganja Plana koje će uslijediti odmah početkom 2016. godine kako nadolazeći blagdani ne bi nimalo zasjenili proces, te omogućili građanima da se posvete konačnom dovršetku ovog procesa.Pitaj Koranu
Virtualna asistentica Korana