Pretražite novosti:

Medeni dan u karlovačkim školama

07.12.2018.
Medeni dan u karlovačkim školama
Na temelju Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske 24. listopada 2018. godine, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je javni poziv za iskaz u sudjelovanju školskog mednog dana. Svrha Programa školskog mednog dana je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda kao i uključivanja meda u prehranu slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Potreba za Programom školskog mednog dana proizlazi iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. Program školskog mednog dana se provodi na čitavom teritoriju Republike Hrvatske u prvim razredima osnovnih školan 7. prosinca 2018. u svrhu:
  • oblikovanja prehrambenih navika djece s ciljem povećanja unosa meda u prehrani djece
  • promoviranja meda lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka)
  • podizanja svijesti djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda
  • razvijanja prepoznatljivosti i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu korištenjem jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode
  • podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda
  • educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost 
U svim osnovnim školama Grada Karlovca obilježili smo školski medni dan. Podijeljeno je 427 staklenki meda za sve prvašiće u školama, održane su radionice i predavanja za djecu.