Pretražite novosti:

Kreće katastarska izmjera k.o. Mala Švarča

05.09.2019.
Kreće katastarska izmjera k.o. Mala Švarča
Počinje katastarska izmjera i izrada katastra, te obnova zemljišnih knjiga k.o. Mala Švarča. Projekt je pokrenula Državna geodetska uprava, a izmjerom će biti obuhvaćeno 350 hektara. Vrijednost projekta je 1,8 milijuna kuna, a trajat će do lipnja 2021. godine.
- Katastarska općina Mala Švarča odabrana je zbog poslovne zone, pa ćemo u naredne tri godine riješiti sve probleme vezane za imovinsko-pravne odnose. Uvjereni smo da će to olakšati poslovanje i potaknuti one koji žele ulagatii, izjavio je između ostalog gradonačelnik Damir Mandić i najavio da će 12. rujna u 18 sati u prostorijama Mjesnog odbora Mala  Švarča biti održana javna prezentacija projekta.
Nakon Male Švarče i dijela Logorišta, slijedi mjesni odbor Mahično. 
- Po pitanju Karlovačke županije u proteklom razdoblju, od 2008. godine do danas bili smo vrlo aktivni i sredili imovinsko-pravni odnose za više od 15 tisuća hektara površine i u ovo područje uloženo je više od 30 milijuna kuna. U ovom projektu sudjelujemo zajedno s Ministarstvom pravosuđa i nakon postupka izmjere slijedi postupak obnove, odnosno osnivanja zemljišne knjige tako da ćete u tom dijelu dobiti kompletno sređene papire i u katastru i u zemljišnoj knjizi, istaknula je Pupačić.
Zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave, Antun Vidaković rekao je kako je ovo početak još jedne u nizu izmjera koje se uspješno provode u Područnom uredu za katastar u Karlovcu. Naglasio je i kako će ovu izmjeru raditi po novom Zakonu koji je stupio na snagu krajem prošle godine, a kojim se uvelike mijenja način rada geodeta. Naglasio je kako je od 2016. godine cijela Hrvatska obuhvaćena bazom podataka pod nazivom Zemljišno-informacijski sustav.
– Na nama je dalje poboljšavati kvalitetu te baze podataka. Glavni smisao i namjera je popravljati one podatke koji su napravljeni u zadnjih 200-tinjak godina kada su služili isključivo u poreznu svrhu. Oni su dobri i dobro su opisivali parcelu radi poreza, ali danas kada želimo precizno znati gdje nam se nalazi parcela na geovidu, to zahtjeva poboljšanje upravo takvih podataka,pojasnio je Vidaković.
Radove će izvoditi djelatnici zagrebačke tvrtke Cadcom.