Pretražite novosti:

Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije polučio dobre rezultate

28.05.2020.
Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije polučio dobre rezultate
Uspješno je završen EU projekt „Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije“. U projektu su sudjelovale mlade nezaposlene osobe iz Karlovačke županije kako bi stekle vještine kojima  povećavaju njihovu zapošljivost i bolji položaj na tržištu rada. Kroz projekt vrijedan oko 990 tisuća kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda prošlo je 150 osoba iz ranjivih skupina; mladi, dugotrajno nezaposleni i migranti, a do sada ih je oko 40 posto i zaposleno. Voditeljica projekta Branimira Penić istaknula je kako je projektom opremljen Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije, osposobljeno šest trenera za rad s nezaposlenima, održane su radionice u Karlovcu, Dugoj Resi, Slunju, Ogulinu, Ozlju, Vojniću, Josipdolu i Rijeci, unaprijeđen je sustav povezivanja nezaposlenih mladih i poslodavaca, održane su tri javne tribine s temom zapošljivosti mladih i tržišta rada, te organizirana tri studijska posjeta.
Izrađen je priručnik za trenere u klubu za zapošljavanje mladih, održano sudjelovanje na raznim konferencijama, okruglim stolovima i radionicama na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. 
Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je udruzi Carpe Diem i svima koji su u projektu sudjelovali te istaknuo kako je zapošljavanje, odnosno zapošljivost mladih ljudi tema 21. stoljeća kao izazov i problem.
- U Karlovcu imamo potrebe za određenim strukama, znanjima koja danas, sutra zaista nude posao i mislim da je jako važno osvijestiti mladim ljudima i njihovim roditeljima da je to tema o kojoj zaista treba razgovarati. Karlovac u ovom trenutku nudi široku lepezu potrebnih zvanja i zanimanja i interes je Gradske uprave da podrškom i partnerstvom u ovakvim programima, a onda dalje i u suradnji sa srednjim školama i Veleučilištem potičemo mlade ljude da biraju zvanja i zanimanja koja žele, ali znanja i zanimanja koja će im danas, sutra garantirati posao, naglasio je gradonačelnik Mandić.
Podsjetio je da Grad Karlovac kroz svoje Programe za mlade, a treći je na snazi u kojem je sudjelovao i Carpe Diem, uvijek nastojao otvarati ovakve teme i nuditi rješenja, a jedan od posebnih poglavlja novog Gradskog programa za mlade je upravo zapošljavanje i osamostaljivanje mladih ljudi.
Na projekt se osvrnula i Ivan Mehle, predstojenica karlovačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
- Mladi kada izađu iz obrazovnog sustava imaju razna znanja, ali najmanje onih kako se snaći na tržištu, kako naći prvi posao i ovo je bio odličan način da nauče sve što je potrebno o tome. Čestitam mladima koji su primijetili da im takva znanja trebaju, da su odvojili svoje vrijeme i uključili se u ove aktivnosti. Najveći izazov s kojim smo se borili bio je nedostatak mladih koji su bili zainteresirani za projekt i bilo je vrlo teško do njih doći. Znamo da je veliki broj mladih odselio, tim više cijenimo i poštujemo one koji su se uključili u projekt i njime stekli sve što je potrebno da bi cijelo vrijeme bili zapošljivi i ne samo našli posao i ostali na njemu, jer znamo da to danas nije uobičajeno, nego da bi mogli mijenjati poslove i bili zapošljivi kroz dulje vrijeme, naglasila je Mehle.
Dodala je kako je Hrvatski zavod za zapošljavanje po drugi put u ovom projektu bio partner i vjeruje da će to biti ponovno na sličnim projektima.