Pretražite novosti:

Karlovac u 2020. godini veliko gradilište

27.11.2019.
Karlovac u 2020. godini veliko gradilište
Proračun Grada Karlovca za iduću godinu koji bi trebao biti izglasan sutra na sjednici Gradskog vijeća iznosi 369,292 milijuna kuna i za šest posto je veći u odnosu na treći ovogodišnji rebalans proračuna.
Kako je najavio gradonačelnik Damir Mandić, sljedeće godine Karlovac nastavlja biti veliko gradilište. Počet će projekt Karlovac II, slijede veliki radovi u Zvijezdi, na Maloj Švarči, Drežnik-Hrnetiću, gradnja kanalizacije i odvodnje na Jamadolu, nastavljaju se radovi na D6… Posebno će biti problematično na potezu Logorište-Mala Švarča-Turanj-Mostanje jer pored radova na obrani od poplava, počinju radovi na aglomeraciji, obilaznici i to će biti posebno izazovno što se tiče prometa. Gradonačelnik je najavio i niz manjih projekata iz Gradskog proračuna, a dio sredstava osigurali su i za dom u Mostanju.
Značajna sredstva i dalje se ulažu predškolski odgoj, školstvo, kulturu, socijalu, povećana su i sredstva za sport….
- Karlovac je ove godine bio veliko gradilište na raznim razinama i naše je očekivanje da će to biti sigurno narednih tri do pet godina. Balansirajući između komunalne svakodnevice i razvoja došli smo do ovih brojki, odnosno do programa za koje smatramo da su i razvojni i izbalansirani sa svim potrebama nas u gradu. Naglasak bih prije svega stavio na gospodarstvo i radna mjesta, ono što smo i stavili kao prioritet kada smo došli u Gradsku upravu. Zona Gornje Mekušje sigurno će sljedeće godine dobiti prve ulagače. Vrlo brzo će u javnu raspravu ići odluka o prodaji parcela u zoni. Valja napomenuti da je to jedina poslovna zona koja je u ovom trenutku u vlasništvu Grada Karlovca i uvjereni smo da će definitivno pridonijeti još većem razvoju gospodarstva u gradu, ističe Mandić.
Kao jedan od najzahtjevnijih poslova u gradu sljedeće godine izdvojio je novi sustav gospodarenja otpadom. Nastavlja se i sanacija deponije Ilovac i cilj je da 2023. godine bude zatvorena. Za projekt Karlovac II rekao je kako očekuje da će najkasnije u siječnju biti potpisani ugovori te kako će to biti projekt koji će podići standard življenja u velikom broju naših gradskih četvrti i mjesnih odbora.
- Očekujem da ćemo iduće godine krenuti i s prvim bagerima u komunalnu infrastrukturu Zvijezde što je preduvjet za bilo kakva druga promišljanja, odnosno ulaganja. Osim komunalne infrastrukture, pred nama je i veliki zadatak obilaznice Zvijezde za koje su odrađene pripremne radnje. Na toj trasi treba otkupiti i neke objekte i krenuti u projektiranje, izjavljuje Mandić.
Što se tiče obrane od poplava, Grad Karlovac je odradio sve imovinsko pravne odnose i narednih dana očekuje se nastavak otvaranja radova na pojedinim mjerama.
– Od projekata s nacionalne razine, s Hrvatskim cestama radimo na 15-ak projekata, kod nekih smo otišli daleko, kod nekih smo još uvijek na mjestu, ali stvarno očekujemo početak radova na obilaznici. Nadam se da ćemo sljedeće godine imati i konkretne rezultate vezane uz veliki razvojni projekt za grad Karlovac to je drugi kolosjek pruge Leskovac-Karlovac. Po najavama koje imamo to je vrlo izgledno, najavljuje.
Za sljedeću godinu u proračunu su i programi izrade prostornih planova, već je pokrenuta procedura izrade IV izmjena GUP-a koje su puno sveobuhvatnije i sigurno će, kako je naveo, sadržavati neke elemente koji se tiču gospodarstva.
–Iduća godina je godina izrade Urbanističkog plana uređenja desne obale Korane i taj prostor je definitivno veliki potencijal razvoja našega grada, kazao je.
Strateška odrednica su i europski fondovi.
-U 2019. godini nastojali smo iskoristiti svaku mogućnost koja je bila vezana uz sufinanciranje i time smo stvarno zadovoljni, kazao je.
Podsjetio je i kako 25 milijuna kuna godišnje novaca naših sugrađana ide u Fond fiskalnog izravnanja koje koriste druge općine i gradovi koji su na nižoj razini razvijenosti od našega grada, a taj novac bi nas poprilično rasteretio što se tiče sufinanciranja EU fondova. Gradonačelnik je izdvojio i natječaj za sufinanciranje energetskih obnova višestambenih zgrada za što su predvidjeli 750 tisuća kuna, najavio je i otvaranje natječaja u iznosu od 650 tisuća kuna iz Gradskog proračuna za sufinanciranje obnova pročelja objekata u Zvijezdi. Što se tiče društveno socijalne osjetljivosti, odnosno demografije, kaže kako se počinju osjećati pozitivni učinci ulaganja u vrtiće i da će iduće godine zaokružiti cijeli taj proces.
–S vrtićem Mahično ćemo dobit nove kapacitete, a vrtić Dubovac bi trebao biti obnovljen i stavljen u funkciju, ističe.
Vezano uz turizam rekao je da i što se tiče potpora i usklađenosti potreba osluškuju sve koji se bave turizmom, a manifestacije koje su bile, ostat će u tom obliku u kojem su i bile. Cilj jedne i druge manifestacije je, kako je naveo, promovirati našu baštinu, tradiciju i ono što je vezano uz Karlovac. Naglasio je i kako je odbor za odobravanje projekata na razini nadležnog ministarstva dao pozitivno mišljenje na sve što su odradili vezano uz ITU mehanizam.
-Vjerujem da ćemo svi imati puno prigoda, ne samo promišljati nego i raditi na dobrobit grada, zaključio je Mandić.