Pretražite novosti:

Karlovac postaje prvo županijsko sjedište u Hrvatskoj potpuno novih katastarskih izmjera i obnovljenih zemljišnih knjiga – kreće katastarska izmjera u još šest katastarskih općina

03.03.2023.
Karlovac postaje prvo županijsko sjedište u Hrvatskoj potpuno novih katastarskih izmjera i obnovljenih zemljišnih knjiga – kreće katastarska izmjera u još šest katastarskih općina
- U Karlovcu smo prethodnih godina izmjerili samo središte, najizgrađeniji dio, a ovim projektom one katastarske općine koje obuhvaćaju obod samoga Karlovca i time rješavamo ukupno građevinsko područje grada Karlovca.  Grad Karlovac je prvo županijsko sjedište u Hrvatskoj koje će biti pokriveno potpuno novim katastarskim izmjerama, novim katastarskim operatom i potpuno novim i obnovljenim zemljišnim knjigama. To je iznimno važno za ukupan gospodarski napredak ovoga kraja, a jednako tako i za same građane, vlasnike nekretnina koji će bez problema moći obavljati pravni promet nekretnina, gospodariti svojim nekretninama, rekao je Antonio Šustić, ravnatelj Državne geodetske uprave danas u Karlovcu, na otvaranju radova na katastarskoj izmjeri.

Bit će provedena u šest katastarskih općina, kao dio programa katastarske izmjere na nivou države za koji će biti izdvojeno 220 milijuna kuna. Na Karlovac se odnosi više od 22 milijuna kuna, odnosno, više od 3 milijuna eura.
- Vjerujem da naši građani jako dobro znaju koliko vrijedi kad je imovinskopravno sve jasno i s te strane, ova izmjera koja nas očekuje u nešto više od godinu dana, prije svega je veliki razvojni moment, ali i rješavanje svakodnevnih pitanja i problema naših sugrađana. U ovom dijelu govorimo o katastarskim općinama Donje Mekušje, Gornje Mekušje, Velika Jelsa, Mahično, Zagrad i Donje Pokupje i pozivam sve stanovnike tih područja da se aktivno uključe gdje se od njih očekuje sudjelovanje;  uvjeren sam da će se rado odazvati.  Za naše sugrađane ovo je besplatno, Vlada sufinancira 100 posto, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišnih knjiga je 3.218 hektara. Radi se o 15.431 katastarskih čestica i 5.328 zgrada, a predviđeni rok dovršetka je prosinac 2023. godine.

Na području Karlovca ranije su završene katastarske izmjere katastarskih općina Karlovac I, Karlovac II, Turanj i Mala Švarča.