Pretražite novosti:

Javni bicikli i u Karlovcu

06.08.2015.
Javni bicikli i u Karlovcu
Povoljno i efikasno. Cijena najma 40 kuna za tri mjeseca, odnosno 4 kune po satu, a svaki dan dodatnih pola sata besplatno.

Nextbike sustav javnih bicikala ovoga ljeta doživljava procvat i uspješno se širi na nove gradove u Hrvatskoj. Ulaganjima u održivi razvoj i pilot projektom uvođenja sustava javnih bicikala, Grad Karlovac pristupio je uglednom društvu koje čini gotovo sto ekološki osviještenih nextbike gradova u svijetu. Pokretanjem pilot projekta, Grad Karlovac postao je dio nextbike zajednice te istovremeno svojim građanima omogućio povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza, sve popularniji sustav javnih bicikala. Pilot projekt trajat će tri mjeseca, a korisnici će u tom razdoblju za samo 40 kuna moći koristiti javne bicikle. Primjer uspješno provedenog pilot projekta je Grad Šibenik koji je na taj način prije godinu dana omogućio javne bicikle svojim građanima, studentima i turistima. Nakon što je u projektu uspješno registrirano više od 1000 korisnika, Šibenik je i službeno uveo sustav javnih bicikala, a cilj je ostvariti jednak uspjeh i u Karlovcu. Nextbike bicikli u Karlovcu od danas su dostupni na tri lokacije koje su definirane u dogovoru s gradskom upravom: Šetnica dr. Franje Tuđmana (kod Papa's bara), Tržnica i Foginovo kupalište (pokraj starog atletskog). Budući da su stanice u potpunosti samoodržive, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno, moći će se naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika.
- Grad Karlovac ulaže velike napore u održivi razvoj, naročito u segmentu planiranja prometne infrastrukture i čistijeg ili „zelenog“ javnog prijevoza. Uveli smo električni automobil, a sada uvodimo i javne bicikle. Ovakvim aktivnostima pridonosimo zaštiti okoliša i unapređujemo turističku ponudu. Očekujemo da će korištenje sustava javnih bicikala znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu za sve korisnike ove usluge, istaknula je pročelnica UO za komunalno gospodarstvo Vesna Ribar. 
- Danas je Karlovac postao četvrti nextbike grad u Hrvatskoj i tako pristupio najvećoj svjetskoj mreži javnih bicikala. Odluka da Grad Karlovac podrži ovakav projekt na dobrobit svojih građana znači da grad, uz prometni razvoj, osnažuje svoj turistički i gospodarski potencijal. Društveno odgovorno poslovanje, ulaganje u održivi razvoj i zelene tehnologije postali su standard, a gradovi koji ulažu u takve aktivnosti mogu očekivati i gospodarski rast. Osim gradova, sretni smo da sve više tvrtki shvaća važnost ovakvih projekata, pri čemu s ponosom možemo istaknuti našeg stalnog partnera, Generali osiguranje, koji je osigurao i ove karlovačke nextbike bicikle, izjavio je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o. POGLEDAJTE VIDEO

Što su zapravo javni bicikli?
Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre praske u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su GPS uređajima, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete. Uz “obične” gradske bicikle na raspolaganju će biti i 2 električna bicikla.

Način korištenja
Kako biste unajmili bicikl, potrebno je obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice http://www.nextbike.hr/hr/karlovac/ na kojoj možete naći kratke upute, a na raspolaganju vam je i pozivni centar svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sati te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati. Plaćanje je moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstvom ili sms-om slanjem poruke sadržaja “40”na broj 707070. Uplatom aktivirate svoj nextbike korisnički račun za tri mjeseca što će vas stajati svega 40 kuna, a taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za iznajmljivanje bicikala pri čemu je svaki dan prvih 30 minuta besplatno, a svaki sljedeći sat se račun umanjuje za 4 kune. Jasno je da se u Karlovcu put između dvije najudaljenije točke u gradu bez problema može savladati u tom vremenu. U Zagrebu, Šibeniku i Gospiću već se u praksi pokazalo kako takvi i slični tarifni modeli osiguravaju cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza.

Radno vrijeme i korisnička podrška
Bicikli su dostupni 24 sata, 7 dana u tjednu. U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na sve 3 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje. Ukoliko niste skloni Internetu ili nemate vremena proučavati upute, dodatne informacije možete dobiti ukoliko nazovite nextbike pozivni centar svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sati te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati.

Strah od krađe neopravdan
Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom. Sustav javnih bicikala donosi Karlovcu mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

Što nakon pilot projekta?
Korisnici koji se registriraju u Karlovcu moći će koristiti nextbike uslugu i nakon isteka 3 mjeseca pilot projekta u Karlovcu, zaključno do 31.3.2016. godine i to u Zagrebu, Gospiću, Šibeniku, Slavonskom Brodu te ostalim nextbike gradovima u Europi i svijetu. Bicikli će se moći koristiti i u Karlovcu ukoliko Grad Karlovac uvede dugotrajnu mogućnost najma javnih bicikala, a to će prvenstveno ovisiti o interesu koji će za javne bicikle pokazati sami građani. Zato se registrirajte odmah jer time direktno doprinosite razvoju održivog prometa u našem gradu. Tijekom pilot projekta provest će se detaljna anketa o navikama korištenja bicikala na području Karlovca. Rezultati ankete poslužit će u svrhu što kvalitetnijeg planiranja budućih aktivnosti vezanih uz duguročnu implementaciju sustava javnih bicikala u Karlovcu.

Dodatne informacije o operateru sustava
Sustav javnih bicikala d.o.o. je tvrtka osnovana 2013. godine. Licencirani je partner i ekskluzivni zastupnik njemačke tvrtke Nextbike GmbH iz Leipziga koja je prisutna u više od 80 gradova u 14 država na 4 kontinenta. Sustav javnih bicikala korisnicima omogućuje brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza uz slogan: „Sjedni i vozi!“. Sustav javnih bicikala niže priznanja za svoj rad. U ožujku je primio Zlatni indeks. Naime, prema istraživanju Hendala, studenti Sustav javnih bicikala smatraju najboljom tvrtkom u kategoriji malih i srednjih po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startup-om zelenog gospodarstva 2014. Godine, a ove je godine dobio i nagradu za najbolju marketinšku kampanju u tom „zelenom“ okruženju i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Također su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Jedna u nizu nagrada je nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koja je tvrtki Sustav javnih bicikala dodijeljena u društvu velikih imena poput Ericsson Nikole Tesle, Siemensa, Biovege i drugih renomiranih tvrtki.

Više informacija možete pronaći na: www.nextbike.hr/hr/karlovac


Pitaj Koranu
Virtualna asistentica Korana