Pretražite novosti:

Hitna služba još bolja i brža

05.12.2017.
Hitna služba još bolja i brža
Za svoj 6. rođendan Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije danas je dobio najnoviji model / lutku za hitnu medicinu na kojem se mogu simulirati realne situacije u realnom vremenu. Dar vrijedan 200 tisuća kuna "donijela je" ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.
– Ovaj najnapredniji sustav simulacije zdravstvenih tegoba omogućit će vježbe, od procjene i zbrinjavanja dišnih puteva, osnovnih i naprednih postupaka održavanja života, davanje injekcija, venski put, mjerenje tlaka i ostalih vitalnih parametara do amputirane noge, kateterizacije, ozljede trbuha stranim tijelima. Model / lutka simulira i zvukovno različite simptome te ima mogućnost povratne komunikacije s osobljem hitne službe pojasnio je i simulirao između ostalog nacionalni instruktor i voditelj Edukacijskog centra Miljenko Gvožđak. 
S obzirom da "hitnjaci" iz Karlovca slove kao jedni od najagilnijih i najkompetentnijih u državi, upravo u Karlovcu će biti osnovan i regionalni edukacijsko - simulacijski centar.
Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije danas ima sto zaposlenih od čega samo tri osobe čine administrativne službenike, a godišnje zbrinu na tisuće pacijenata i intervencija. Kako bi služba bila još efikasnija na dobrobit svih stanovnika Karlovačke županije već iduće godine planira se zaposliti još 10 liječnika i 15 medicinskih sestara, te konačno otvoriti i ispostava Hitne pomoći u Vojniću.