Pretražite novosti:

Gradu Karlovcu nagrada - Pametna uprava

10.11.2017.
Gradu Karlovcu nagrada - Pametna uprava
Na ovogodišnjoj manifestaciji Pametni gradovi, koju zajednički organiziraju Poslovni dnevnik i Večernji list, a namijenjena je poticaju i promociji izvrsnosti i inovativnosti u hrvatskim gradovima, Grad Karlovac osvojio je priznanje u kategoriji Pametna uprava. Manifestacija "Pametni gradovi" promoviraju  'smart city' i srodne inicijative implementirane u hrvatskim gradovima, ali i podizanje opće svijesti o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika. Grad Karlovac, jedan od 128 hrvatskih gradova, nagrađen je upravo za ono što je svakom gradu glavni cilj, učiniti suživot grada i građana što ugodnijim i kvalitetnijim. Grad Karlovac, odnosno gradska uprava ovu laskavu titulu nije dobila preko noći. Štoviše malim ali čvrstim koracima gradska uprava ustrajno ide prema cilju da Karlovac u cjelini učini "pametnim gradom", a zato je nužno krenuti od samog sebe, odnosno od usluga i servisa koje gradska uprava pruža svojim građanima, kao ishodište stvaranja ugodnog života. Na tom području gradska uprava je dosad unijela sljedeće novine i mehanizme "pametnog grada":
  1. U potpunosti digitaliziran i optimiziran proces obrade ulaznih računa
  2. Omogućen pristup prostorno planskim dokumentima putem GIS (Geographic Information System) sustava
  3. Uveden „document management“ tj. digitalno upravljanje dokumentima, u sustavu uredskog poslovanja
  4. Podnositeljima zahtjeva zaprimljenih u uredsko poslovanje omogućen pristup informacijama putem interneta i javnog portala
  5. Uveden GIS sustav za evidenciju prometne signalizacije i prometne infrastrukture
  6. Centralni sustav za evidenciju narudžbenica, naredbi, rješenja i ugovora
  7. Praćenje aktivnosti i održavanje prometne infrastrukture putem GIS sustava. U rad sustava su uključene vanjske ugovorne tvrtke (outsource)
  8. Omogućena elektronička komunikacija sa sustavima Ministarstva financija i Ministarstva unutarnjih poslova, sa ciljem unaprjeđenja poslovnih procesa u gradskoj upravi
  9. Informatizacija proračunskih korisnika koji su u sustavu lokalne riznice Grada Karlovca 
  10. e-sjednice Gradskog vijeća
Nagradu je na zagrebačkom aerodromu "dr. Franji Tuđman", gdje se manifestacija održala, preuzela zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.