Pretražite novosti:

Fortitude - novi život Starog grada Dubovca

17.07.2020.
Fortitude - novi život Starog grada Dubovca
Na šibenskoj Tvrđavi sv.  Mihovila održana je početna, kick-off konferencija projekta FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development pod nazivom „Razvoj novih sadržaja u povijesnim tvrđavama i EU projekti - Tvrđava sv. Mihovila kao ogledni primjer“. Na konferenciji su, pred 50-ak sudionika on-site i 25 sudionika online, predstavljene aktivnosti i sadržaji projekta koji za cilj ima razviti nove sadržaje na povijesnim tvrđavama i tako obogatiti njihovu kulturno-turističku ponudu. Konferenciju je organizirala Tvrđava kulture Šibenik, nositelj projekta, a predstavnici četiri partnerska grada iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac) zbog epidemioloških mjera su  prisustvovali putem video poziva. Okupljene su pozdravili dogradonačelnik Grada Šibenika Danijel Mileta, ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica projekta FORTITUDE.
- Kada se 'rodite' iz jednog europskog projekta, provođenje istih vam postane prirodno stanje. Od početka projekta Revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila 2014. godine kada je tim Tvrđave kulture još uvijek bio dio Muzeja grada Šibenika, nije prošao dan da se nije radilo na nekom europskom projektu. Rezultati projekata koje predstavljamo danas ne bi bili izvedivi bez sinergije rada Grada i svih uključenih ustanova, kao i partnera iz privatnog sektora. Upravo je ta zajednička suradnja na implementaciji aktivnosti ključna stavka za uspješnu provedbu projekata, stoga ovim putem zahvaljujem svima koji su svojim radom dali obol našim  EU projektima, rekla je Barišić  Bačelić.
Na konferenciji je naglašena činjenica da je upravo Tvrđava sv. Mihovila od 2012. godine mjesto provedbe čak četiri europska projekta.
- Lako je graditi i raditi kada imaš prave ljude na pravom mjestu. Mi imamo prave ljude u Tvrđavi kulture i prave ljude u gradskoj upravi, koji su zajedničkim snagama bogatu kulturnu baštinu tvrđave ponovno izdigli, revitalizirali i privukli europski novac. Tvrđava kulture zaslužna je za novi život naših tvrđava, nadogradnju novim sadržajima i samoodrživi rad. Može se reći da su ta dva razloga - pravi ljudi i europski novac – Šibenik danas stavili na turističku i kulturnu mapu Hrvatske, za što su zaslužni deseci projekata u posljednjih pet godina preko kojih se u grad prelilo preko milijardu kuna investicije, kazao je dogradonačelnik Mileta.
Projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.
Kroz ovaj projekt Grad Karlovac će dobiti niz novih sadržaja na Starom gradu Dubovcu što uključuje nova tehnološka rješenja prezentacije povijesnih sadržaja, opremu za održavanje manifestacija namijenjenih posjetiteljima Dubovca te osmišljene nove turističke sadržaje utemeljene na povijesnoj baštini. Uređenje i opremanje uz nove sadržaje će doprinijeti poboljšanju doživljaja dnevnih posjetitelja i atraktivnosti lokacije, a unutrašnji prostori istodobno će zadržati svoju multifunkcionalnost. Posebna aktivnost u projektu je organizacija manifestacije pod radnim nazivom „Noć tvrđava“ koja ima za cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području i na taj način promovirati i posjetiteljima približiti značaj tog vrijednog kulturno naslijeđa za razvoj kulturnog-turizma u programskom području. 
- Već postojeće tradicionalne manifestacije i događanja na Starom gradu Dubovcu želimo obogatiti i kvalitetnije promovirati kako bi Dubovac postao poželjno mjesto dolaska  za turiste , izletnike i sve one koji posjećuju i ostale karlovačke atrakcije. Radit ćemo na tome da se i ostale utvrde na području Karlovačke županije s vremenom uključe u manifestaciju Noć utvrda te tako budu prepoznate kao mogući turistički sadržaj. Ujedno ćemo u manifestaciju nastojati uključiti i druge europske utvrde putem europskih kulturnih asocijacija kojima grad Karlovac pripada – istaknula je voditeljica projekta u Karlovcu, Marina Grčić. 
U sklopu programa konferencije sudionicima su posebno predstavljeni odnedavno dostupni sadržaji razvijeni u sklopu EU projekta Fortress ReInvented: 3D mapping projekcije u cisternama tvrđave i audio vodič. Kako je istaknula Barišić – Bačelić, projekcije u cisternama su Muzeju grada Šibenika kao vodećem partneru i produkcijskom timu predstavljali izazov s kakvim se nisu susreli, a danas predstavljaju jedinstveni projekt u Hrvatskoj.