Pretražite novosti:

ENERGY@SCHOOL pobjednik

16.10.2020.
ENERGY@SCHOOL pobjednik
Europska komisija objavila je dobitnike nagrada REGIOSTARS za 2020. koje nagrađuju najbolje projekte kohezijske politike u cijeloj Europskoj uniji.
U posebnoj kategoriji za 2020. godinu "Osnaživanje mladih za suradnju preko granice - 30 godina Interrega" nagrada je dodijeljena projektu "ENERGY@SCHOOL: Energetska optimizacija i promjena ponašanja u školama srednje Europe" za razvoj programa za obuku učenika škola da postanu odgovorni za praćenje njihove potrošnje energije u školi. Grad Karlovac ponosni je partner u ovom uspješnom projektu, a nagrada je rezultat iznimnog zalaganja karlovačkih učitelja i učenika. Hvala svima na trudu i podršci.
Prvi put do sada REGIOSTARS svečanost, koja se događa tijekom 18. Europskog tjedna regija i gradova, bilo je potpuno digitalno. Šest europskih povjerenika bilo je domaćin događaja na daljinu:
 
• povjerenica za koheziju i reforme, Elisa Ferreira
• potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, Věra Jourová
• povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel
• povjerenik za radna mjesta i socijalna prava Nicolas Schmit
• povjerenik za gospodarstvo, Paolo Gentiloni 
• povjerenika za okoliš, ribarstvo i oceane Virginijus Sinkevičius
 
Ovogodišnje natjecanje imalo je najviši do sada broj prijava, čak 206 i visok broj glasova za kategoriju javnog izbora, ukupno 33.000!
Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira tom prigodom komentirala je:
 
 "Želim od srca čestitati najboljim projektima kohezijske politike EU-a u 2020. Korisnici projekata zvijezde su kohezijske politike EU-a jer oni čine našu misiju stvarnošću, odnosno, EU čine pravednijom i kohezivnijom, osiguravajući konvergenciju preko životnog standarda i povećanje blagostanja svih. Nagrade REGIOSTARS pokazuju da možemo postići izvrsne rezultate kada EU, države članice, regije i gradovi rade zajedno za najbolju uporabu i provedbu fondova i projekata EU-a."
Podsjetimo, REGIOSTARS su europske nagrade projektima koje financira EU, a koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u regionalnom razvoju. Europska komisija započela je s dodjelama nagrada 2008. kako bi nadahnula druge regije i voditelje projekata diljem Europe, projekti koji sudjeluju u središtu su komunikacijskih aktivnosti na europskoj razini.
Projekt ENERGY @ SCHOOL imao je cilj povećati mogućnost javnog sektora da poboljša energetsku učinkovitost korištenjem obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija CO₂ , kroz stvaranje energetski pametnih škola. Projektom su educirani učenici i školsko osoblje kako bi postali „čuvari energije“. Projekt se provodio od 1. 7. 2016. do 30. 6. 2019., a ukupna vrijednost bila mu je 2.581.379,75 eura. Voditeljica projekta bila je viša savjetnica za EU fondove u Gradu Karlovcu,  mr.sc. Marina Grčić, dipl.ing.