Pretražite novosti:

Advent nadmašio sva očekivanja

03.01.2018.
Advent nadmašio sva očekivanja
Udruga Izvan Fokusa izdala je priopćenje povodom završetka Advent u Karlovcu:
Advent u Karlovcu po mnogo čemu nadmašio je očekivanja i oduševio posjetitelje. Tu činjenicu pokazuju i brojke koje su za prvu godinu organizacije izuzetne, a pozitivno su iznenadile i Grad Karlovac i organizatore udrugu Izvan fokusa. Karlovčani su u 17 dana (16 dana Adventa i proslava Nove godine) potrošili oko milijun kuna na ugostiteljskim i trgovačkim kućicama. Kroz Advent svaki je dan u prosjeku prošlo malo iznad 3.000 posjetitelja, uzimajući u obzir i dva kišna dana, ali i nekoliko izuzetno posjećenih dana s preko 5.000 posjetitelja. Ukupana brojka stoga prelazi čak 50.000 posjetitelja, a veliko iznenađenje bila je i proslava Nove godine koju je kroz 6 sati programa posjetilo i do 5.000 ljudi.
Kroz Advent Karlovčani su i donirali znatna sredstva za humanitarnu svrhu. Naime u akciji udruge «Jak kao Jakov» na njihovoj kućici prikupljeno je preko 26.000,00 kuna za pomoć potrebitima. Na kućici je volontiralo 79 volontera, te je ostvareno oko 112 volonterskih sati. Većina volontera bili su učenici srednje Medicinske škole iz Karlovca. Kroz «Božićnu Rotarakciju» udruge Rotaract Karlovac prikupljeno je 2.800,00 kn za kupnju poklona za štićenike Doma Vladimir Nazor te 30 poklona koje su Karlovčani donirali pod bor udruge.
Karlovčani su izuzetno veliku podršku pružili i putem društvenih mreža. Ostavljeno je na stotine izuzetno pozitivnih komentara, a samo završni video «lajkalo» je gotovo 1.000 ljudi. Prosječna ocjena Adventa na Facebook-u je 4.9 uz 149 ocjena pet, 5 četvorki i samo 4 trojke. Zanimljiv je podatak i da su samo video materijali postavljeni na Facebook pregledani čak 150.000 puta.
S ciljem transparentnosti organizatori objavljuju ukupan troškovnik i sve prihode manifestacija. Troškovnik Adventa u Karlovcu sustiže pola milijuna kuna bruto, no treba naglasiti da su neki od sponzora svoje sponzorstvo realizirali u naturi, odnosno kroz svoje usluge. Zajedno za Novu godinu i Advent Grad Karlovac je osigurao 345.000,00 kn dok je ostatak osigurala udruga Izvan fokusa kroz vlastita sredstva, sponzorstva i najam kućica. Najam kućica određen je kroz licitaciju natječajem, a kretao se od 150 kuna za trgovačku kućicu do 500 kuna za najskuplju ugostiteljsku kućicu. Zanimljiva je i informacija da će manifestacije ukupno generirati uplatu od preko 300.000 kuna poreza na dodanu vrijednost čime će se gotovo sav uloženi novac iz javnih sredstva i vratiti natrag. 
*troškovi marketinga doimaju se mali jer je velik dio marketinga odrađen sponzorski i kroz sponzorske kanale. Gotovo sav tisak i oglasi u medijima bili su sponzorsi, a promocija na Facebook-u putem Turističke zajednice Karlovačke županije i Turističke zajednice grada Karlovca. 
Organizatori, udruga Izvan fokusa, ovim putem žele zahvaliti Karlovčanima na izuzetnoj potpori ove manifestacije. «Priznajemo da smo iznenađeni tolikom pozitivom naših sugrađana, da su mnoge stvari nadmašile naša očekivanja i da smo zaista zahvalni što su ljudi u tolikom broju dolazili. Zahvaljujemo i svima koji nam vjerovali i koji su zajedno s nama ušli u rizik, prije svega ugostiteljima i trgovcima.»
Nositelj manifestacije, Grad Karlovac, ne krije zadovoljstvo posjećenosti Adventa. «Gradonačelnik zahvaljuje svim mladim volonterima i organizatorima, gradskim tvrtkama na pomoći i građanima koji su tako pozitivno prihvatili manifestaciju. S velikim veseljem iščekujemo iduću godinu jer je ovo dokaz kvalitetne suradnje javnog, privatnog i civilnog sektora u gradu Karlovcu.»
 
PRIHODI (bruto iznosi)
Sponzori i vlastita sredstva (ukupno) 127.500,00 HRK
Najamkućica za Advent i Novu godinu (ukupno) 70.000,00 HRK
Grad Karlovac 345.000,00 HRK
UKUPNO 542.500,00 HRK
   
RASHODI (bruto iznosi)
Tehnika i infrastruktura (rasvjeta, razglas, struja, grijalice, WC kabine… i montaža/demontaža te čuvanje opreme kroz redarsku službu ) 175.145,00 HRK
Marketing (dizajn plakata, naknade medijima, plakatiranje…) 28.625,00 HRK
Program (naknade autorima Adventa i honorar Neno Belan 125.000,00kn i ZAMP) 280.414,00 HRK
Troškovi osoblja Adventa (5 osoba) 19.000,00 HRK
Ostali sitni troškovi (vatromet, redari, noćenje benda, hrana za volontere i dr.) 30.000,00 HRK
UKUPNO 533.184,00 HRK