Pretražite novosti:

Gradonačelnik Mandić: Na javnom savjetovanju uskoro program kojim Grad Karlovac pomaže stanovnicima Zvijezde - za statičku sanaciju zgrada, fasade, stolariju, krov moći će dobiti do 50 posto ukupnog iznosa

19.03.2024.
Gradonačelnik Mandić: Na javnom savjetovanju uskoro program kojim Grad Karlovac pomaže stanovnicima Zvijezde - za statičku sanaciju zgrada, fasade, stolariju, krov moći će dobiti do 50 posto ukupnog iznosa
Na javnom savjetovanju uskoro će biti program kojim Grad Karlovac pomaže stanovnicima Zvijezde, vlasnicima i suvlasnicima, sufinancirajući im do 50 posto sredstava za statičku sanaciju objekata, uređenje fasade i krova, zamjenu stolariju i limarije, a stanari će i na kućne adrese dobiti dokumente u kojima će biti pojašnjeno kako da se prijave za dodjelu sredstava.

Najavio je to gradonačelnik Damir Mandić, na današnjoj konferenciji za novinare o Aglomeraciji u Zvijezdi, na kojoj je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica izvijestila da je trenutno u ovom dijelu grada izvedeno 61% odvodnje i 33% vodoopskrbe.
- Dalje će se krenuti raditi u Gambonovu ulicu, ali prije toga treba odraditi osiguranja dokaza putem suda za Gambonovu , Bencetičevu i Draškovićevu ulicu; nakon toga će krenuti kopanje i radovi u tim ulicama. U Radićevoj je velik dio radova odrađen u dijelu ulice od Straže do Cesarčeve ulice: vodoopskrbe, kanalizacije, priključaka, a u drugom dijelu, od Cesarčeve do Korza, se završava vodoopskrbni cjevovod. To govori u prilog najavi da će Radićeva prva krenuti u u opločenje, izjavila je Katarina Malenica.

Zamolivši građane i dalje za strpljenje i pozvavši ih da se obrate ViK-za za sva pitanja koja imaju, rekla je da su dobili informacije o dodatnim oštećenjima na nekim objektima uslijed radova, zbog kojih će statičar obići te objekte ponovo.
- Statičar će ponovo izaći na teren, dopuniti svoja mišljenja i nakon toga ćemo mišljenja dostaviti ljudima, kad budu imali kompletan, zadnji nalaz statike. Ukoliko netko od građana procijeni da statičar treba ponovo izaći na teren, neka nam se javi i poslat ćemo ga, za svo vrijeme trajanja radova, koliko god puta bude trebalo, poručila je Katarina Malenica.

Kako bi pomogao vlasnicima objekata sanirati nastala oštećenja, ali i svim ostalim stanarima Zvijezde da urede svoje zgrade, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, Grad Karlovac će uskoro otvoriti svojevrsni fond, program za dodjelu sredstava za tu namjenu. Bit će sličan onome za dodjelu sredstava za uređenje spomeničke baštine, no nije riječ o novcu prikupljenom od spomeničke rente, već sredstvima gradskog proračuna.
- Ulazimo u strukturu postupka na koji način ćemo stvarno pomoći, dati podršku onim građanima na čijim je objektima došlo do oštećenja. Ne mislim samo na njih, nego na sve stanovnike Zvijezde jer nije nam cilj samo obnoviti komunalnu infrastrukturu, nego u samoj Zvijezdi pomoći vlasnicima, suvlasnicima da svoje objekte učine i vizualno reprezentativnim. Pripremili smo prijedlog, imamo još zadnja „brušenja“ obzirom na nova oštećenja, program koji ćemo kroz koji tjedan poslati u javno savjetovanje - takva je procedura - vezan je uz gradski proračun i njime će svima koji imaju vlasništvo u Zvijezdi biti omogućeno da se prijave i da im se sufinancira do 50 posto troškova radova. To su, prije svega, radovi statičke sanacije, odnosno, statičkog uređenja, zatim fasada, stolarije, limarije i krovišta. Na neki način je to program sličan onome za korištenje sredstava od spomeničke rente, ali će sredstva biti iz gradskog proračuna, najavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Dodao je da će ova sredstva ponajprije biti dodjeljivana vlasnicima fizičkim osobama, kojima je pomoć potrebnija, premda su spremni razgovarati i s pravnim osobama nakon što budu poznate razine oštećenja njihovih objekata.
- Slušajući opet glas struke, mi ćemo u rebalansu u svibnju osigurati jedan dio sredstava, da imamo poziciju i da to ne bude samo priča, ali je preporuka struke da se s radovima, pogotovo kod statičke sanacije, krene na kraju  ovih velikih radova jer je moguće da, pogotovo prilikom asfaltiranja, dođe do još napuknuća. Držimo da će taj program, ili fond, biti dostatan za sve što bude trebalo, ali moramo biti svjesni i da je onaj element procjene štete osiguravajuće kuće jako važan; bit će uvjet da se netko uopće može prijaviti za dodjelu sredstava jer ne smije doći do dvostrukog financiranja. Nakon javnog savjetovanja, taj program će ići na usvajanje Gradskom vijeću. Učinit ćemo sve da to bude čim prije, da bi svi mogli znati na čemu su. Također ćemo svim stanovnicima Zvijezde poslati na kućne adrese dokument sa svim koracima koje je u kojem trenutku potrebno učiniti vezano za taj program. U drugačijoj komunikaciji, na pressicama i slično, uvijek ostanu neki upitnici, a vjerujem da ćemo na ovaj način i pisanim putem stati iza onoga što govorimo, naglasio je gradonačelnik Mandić.

Napomenuo je da je u javnom savjetovanju prijedlog odluke o komunalnoj naknadi i pozvao sve suvlasnike u Zvijezdi da ga pogledaju na mrežnim stranicama Grada jer će po tom prijedlogu svi u Zvijezdi, izuzev banaka, kladionica i osiguravajućih kuća, biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade naredne tri godine.

Podsjetio je i da je otvoren javni poziv za dodjelu potpora obrtnicima i poduzetnicima koji posluju u Zvijezdi.
- Pokrenut je postupak dodjele potpora i vjerujem da će svi kojima je najpotrebnije, koji jesu u stvarnim problemima, pronaći tu sredstva da im se olakša poslovanje, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.