Pretražite novosti:

Grad prvim rebalansom proračuna pomaže poplavljenim Karlovčanima: 300.000 eura za sanaciju šteta na obiteljskim kućama, još 120.000 poljoprivrednicima - Vjerojatno stvoreni uvjeti za proglašenje stanja prirodne nepogode, slijedi zakonska procedura

24.05.2023.
Grad prvim rebalansom proračuna pomaže poplavljenim Karlovčanima: 300.000 eura za sanaciju šteta na obiteljskim kućama, još 120.000 poljoprivrednicima -  Vjerojatno stvoreni uvjeti za proglašenje stanja prirodne nepogode, slijedi zakonska procedura
Gradsko vijeće na sutrašnjoj sjednici treba usvojiti prvi ovogodišnji rebalans proračuna, koji, između ostalog, predviđa 420.000 eura za pomoć građanima u sanaciji šteta od poplava nastalih u prošlotjednim poplavama.
Radi se o amandmanu koji je pripremio Ured gradonačelnika budući je prijedlog rebalansa proračuna napravljen pred dva tjedna, prije poplava u kojima je oštećeno 235 obiteljskih kuća. 

Na današnjoj konferenciji za novinare Lidija Malović, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, pojasnila je da je rebalansom predviđeno povećanje proračuna za 8,6 milijuna eura, odnosno, 10,8 posto.
- Najznačajnije promjene na prihodnoj strani su povećanje prihoda od poreza i prireza za 2,4 milijuna eura, iz proračuna Karlovačke županije očekujemo sredstva za sanaciju šteta od potresa, te nadoknadu sredstava koju smo već ostvarili za parking Centra Nikola Tesla, povećavaju se u značajnoj mjeri europska sredstva, najvećim dijelom za konstruktivnu obnovu objekata koja je u tijeku, a očekujemo zaostatke sredstava za Kino Edison, te projekt Fortitude. Na rashodovnoj strani najveće su promjene, ukupno 3 milijuna eura, na projektima konsruktivne obnove objekata Muzeja, zgrade Gradske uprave na Trgu bana Jelačića, Kamoda, Mihalićeve kuće, Hrvatskog doma i OŠ Dragojle Jarnević. Povećani su rashodi projekta Karlovac 2, u dijelu koji se odnosi na kreditna sredstva u visini od milijun eura. Novi projekt je nogometno igralište na Turnju od 200.000 eura, planirano je povećanje troškova održavanja komunalne infrastrukture od 400.000 eura, za uređenje vrtića Zadobarje i Banija osigurava se dodatnih 128.000 eura, za uređenje sportskih objekata 140.000 i Starog grada Dubovca 86.000, planira se dokapitalizacija Toplane i Mladosti sa 700.000 eura, manja ViK-a. U segmentu društvenih djelatnosti najveće je povećanje sredstava za sport od 112.000 eura,  a u ustanovama je najznačajnije povećanje vidljivo na plaćama u vrtićima, za koje Grad Karlovac osigurava dodatnih 266.000 eura, dok u školama to čini Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ovim rebalansom osigurana su sredstva za rad nove ustanove Edison. Za pomoć građanima kojima su u poplavama stradali stambeni objekti osigurali smo 300.000 eura, uštedama po svim upravnim odjelima, izjavila je pročelnica L. Malović.

Taj novac, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, bit će za pomoć obiteljima kojima su poplavljene kuće na nebranjenom području, kao i 120.000 eura za poljoprivrednike. 
-  Iako su prošla tek dva dana od zadnjeg povlačenja vode, u Šišljaviću, po onome što smo vidjeli od prošlog tjedna do danas, izgledno je da su stvoreni uvjeti za proglašenje prirodne nepogode, odnosno, da je šteta veća od 20 posto izvornog gradskog proračuna; to je 6,7 milijuna eura. Postoje zakonom propisane procedure koje moraju biti poštovane da bi bilo proglašeno stanje prirodne nepogode i to ćemo činiti. Danas ćemo preliminarno obavijestiti Karlovačku županiju da smatramo da će trebati proglasiti stanje prirodne nepogode, a u sljedećih desetak dana ćemo konkretizirati te štete. Najosjetljiviji dio su obiteljske kuće, ali jasno je i da su štete na komunalnoj infrastrukturi zaista velike; vidimo u centru grada propadanje prometnica,  no to je samo dio, ima i klizišta, pogotovo u pokupskom dijelu ceste su prilično oštećene. Šteta na javnoj komunalnoj infrastrukturi i na privatnim objektima, prema onome što sad vidimo, čini se da su stvoreni uvjeti za proglašenje prirodne nepogode i tako ćemo ići prema Karlovačkoj županiji koja ju proglašava. Planiranih 300.000 i 120.000 eura je inicijalna pomoć, narednih tjedna definirat ćemo kriterije po kojima će biti dodjeljivana. Poplavljenih područja bilo je puno, štete su velike diljem Hrvatske, ali uvjeren sam da će Vlada RH pomoći, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Govoreći o ostalim pozicijama planiranim u rebalansu proračuna, gradonačelnik Mandić je kazao da se 112.000 eura za sport odnosi na povećanje plaća trenera koji su ugovorno vezani za KŠZ, na neodređeno i određeno vrijeme, da je povećanje za vrtiće vezano uz kolektivni ugovor kojim su povećana materijalna prava zaposlenicima, a dokapitalizacija Gradske toplane planirana u iznosu od 650.000, te Mladosti od 50.000 eura.
- Nakon što je zbog problema s pronalaženjem izvođača radova propala prijava za Fond solidarnosti, pripremamo prijavu projekta cjelovite obnove OŠ Dragojle Jarnević. U redovitom kontaktu s Ministarstvom obrazovanja, vjerujem da će ova procedura trajati još mjesec ili dva i nakon toga usmjereni smo da OŠ Dragojle Jarnević, osim konstrukcijske obnove, bude cjelovito obnovljena. Vjerujem da će tako i biti. Nakon potpisivanja ugovora, sa školom ćemo definirati sljedeće korake. Mislim da smo naučili lekciju proteklih mjeseci i nadam se da se slični problemi neće ponoviti, zaključio je gradonačelnik Mandić.