Pretražite novosti:

Tematska sjednica Gradskog vijeća o sustavu obrane od poplava – Hrvatske vode pojasnile projekt, Udruzi Brodarci težište na Kanalu Kupa-Kupa, gradonačelnik Mandić: Interes Grada je sačuvati, obraniti živote i imovinu

02.03.2023.
Tematska sjednica Gradskog vijeća o sustavu obrane od poplava – Hrvatske vode pojasnile projekt, Udruzi Brodarci težište na Kanalu Kupa-Kupa, gradonačelnik Mandić: Interes Grada je sačuvati, obraniti živote i imovinu
S pauzama za konzultacije od 45 minuta, pitanjima i prezentacijom koju Tomislav Novak, nezavisni vijećnik i predsjednik Udruge Brodarci, prije nije dostavio, večeras je (ponovo) održana tematska sjednica Gradskog vijeća na temu „Rasprava o stanju projekta Obrana od poplave Grada Karlovca/s naglaskom na stavljanje u funkciju kanala Kupa – Kupa“. Nije urodila konkretnim zaključcima, ali je donijela raspravu s (pre)dugim izlaganjima, odgovore predstavnika Hrvatskih voda, te, uz već spomenutu Novakovu, prezentaciju Davora Petračića s rješenjima koja on predlaže, ali i gradonačelnikovu, koja je podsjetila da je „Karlovac – grad poplava“.

D. Petračić je, napomenuvši da ne žele da se projekt Brodarci ukine, nego sustav obrane od poplava što kvalitetnije napravi, najvažnijim ocijenio rješavanje Kanala Kupa – Kupa, odnosno, njegovo stavljanje u punu funkciju.

Goran Milaković iz Hrvatskih voda odgovorio je i na pitanja koja su tvrtki dostavljena unaprijed i na nova, a govoreći o Mjeri 8, retenciji Kupčina, rekao da ona sama nije dovoljna da se snize kote i da nema potrebe za drugim nasipima i zidovima.
Pojasnio je i da je samo za Mjeru 6, gdje su i Brodarci, potrebna nova ocjena procjene utjecaja na okoliš budući se smanjuje obuhvat zahvata i odustaje od prvotno planirane prometnice.

Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da projekt koji se provodi u Karlovcu ima odobrenje Europske komisije, te da je ispunio sve preduvjete da bi bio odobren.
- Sve što se radi, radi se na temelju struke, znanja, brige o kvaliteti života i zaštiti okoliša. Interes Grada je obraniti, sačuvati, ljude, živote, imovinu. Ja neću vječno biti gradonačelnik, ali će svi biti Karlovčani, Brodarčani. Pokrenut ću, zajedno s gradskim službama inicijativu, temeljenu na zakonu, da nam Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u Karlovcu dopusti šljunčarenje; uvjet je elaborat zaštite okoliša i očekujem da svojim potpisima stanete iza te inicijative. Ne mogu se složiti s izjavom: „Zidovi koji se grade, brane, to je umjetno napravljeno. Najbolja retencija, suživot s rijekom, je da se ona razlije. Treba je pustiti da se razlije“. Ja mislim da s rijekama treba živjeti, ali treba ih i kontrolirati, zaključio je gradonačelnik Mandić.