Pretražite novosti:

Gradonačelnik Mandić na obljetnici međunarodnog priznanja Republike Hrvatske: U temelju ove države je krv poginulih branitelja, u spomen na tu žrtvu, na svakome od nas je da radimo i stvaramo državu

15.01.2023.
Gradonačelnik Mandić na obljetnici međunarodnog priznanja Republike Hrvatske: U temelju ove države je krv poginulih branitelja, u spomen na tu žrtvu, na svakome od nas je da radimo i stvaramo državu
Svečanom akademijom u Domu OS RH Zrinski u Karlovcu je danas obilježena 31. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Na današnji dan, 15. siječnja 1992. godine, u jeku Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila okupirana, sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina. Njima su se istog dana pridružile Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.
Međunarodno priznanje RH bila je potvrda državnosti i ostvarivanja pune afirmacije hrvatske države u okviru međunarodne zajednice.
- U temelju ove države je krv, znoj poginulih hrvatskih branitelja i upravo zbog toga treba svake godine spominjati se i naglašavati i međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Od dana međunarodnog priznanja do 1995. branitelji su branili međunarodno priznatu državu. Činjenica je da nisu prije ovog međunarodnog priznanja odradili sve ono što su odradili, teško bismo došli do ovog međunarodnog priznanja.
Nama danas ostaje, bili na vlasti ili u oporbi, imali neku čast ili ne jer država nije samo funkcija ili pozicija, država treba svakoga od nas, da tamo gdje jesmo, što god bili, što god radili, da imamo na umu kako smo upravo u spomen na ovu žrtvu dužni raditi i stvarati državu, baš onako kako je to i predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru rekao, kazao je gradonačelnik Damir Mandić na svečanoj akademiji.
I ove godine svečanu akademiju u povodu obljetnice međunarodnog priznanja RH organizirao je Dokumentacijsko memorijalni centar hrvatskih branitelja Damir Pintar, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.
Osim 31. obljetnice međunarodnog priznanja naše države, danas se obilježava i 25. godišnjica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su vraćeni okupirani dijelovi Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.