Pretražite novosti:

Kultna karlovačka zgrada bit će i konstruktivno ojačana i energetski učinkovita: Hrvatski dom među prvima u zemlji imat će fotonaponske crijepove

09.03.2023.
Kultna karlovačka zgrada bit će i konstruktivno ojačana i energetski učinkovita: Hrvatski dom među prvima u zemlji imat će fotonaponske crijepove
I Hrvatski dom, jedna od pet javnih zgrada zaštićene kulturne baštine, za čiju je sanaciju oštećenja u potresu Grad Karlovac dobio novac iz Fonda solidarnosti, do kraja lipnja bit će konstruktivno obnovljen, ali će i, među prvima u zemlji, imati fotonaponske crijepove i tako postati energetski učinkovitiji.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, podsjetila da je Grad Karlovac potpisao ugovor o financiranju konstruktivne obnove s Ministarstvom kulture i medija, vrijedan 4,4 milijuna eura.
- Prošle godine završeni su istražni radovi i projektiranje, nakon čega je provedena javna nabava za izvođača radova. To je AB gradnja, a stručni nadzor provodi Bilota inženjering Split. Radovi su obimni: izvođenje drenaže i uređenje okolnog terena, konstruktivno ojačanje svih temelja, izvedba nove armirano-betonske podne ploče, uklanjanje pojedinih postojećih zidova i izvedba novih, torkretiranje svih vanjskih zidova, sanacija pukotina injektiranjem, izrada kompletnog krovišta, s tim da će novo imati fotonaponski crijep, navela je pročelnica Hranilović Trubić.

Taj fotonaponski crijep na novom krovu je posebnost na ovakvim zgradama u Karlovcu, ali i u Hrvatskoj. Po riječima Davora Trupkovića, glavnog konzervatora Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, uz Karlovac, predviđen je na Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a u pripremi je projekt u Rijeci.
- Ovaj projekt je malo različit u odnosu na sve druge koji se tiču samo statičke, odnosno, konstruktivne obnove iz Fonda solidarnosti. Ministarstvo kulture je kroz svoje projekte i kroz budući Nacionalni plan oporavka i otpornosti strukturiralo veliki dio projekata i predvidjelo za potencijalnu obnovu, ali i kroz obnovu energetske učinkovitosti. Pozicija pozicija Hrvatskog doma koji ima smjer sjever-jug je idealna, tako da obje krovne plohe mogu biti podložne za postavljanje solarnih panela, ali ne kakve ste navikli gledati; ovo je nova metoda i nove tehnike, u obliku ploča. Obzirom da su ovdje bile nekada azbestne ploče, odnosno, vlakno-cementne ploče koje imaju kvadratni oblik, u samom oblikovanju solarnih panela prisutna je mogućnost da se veliki dio električne energije i solarne energije iskoristi. Ministarstvo kulture i medija i Grad Karlovac ovaj projekt smo osmislili kao jedan od nekoliko u Hrvatskoj koji će već sada biti implementirani, kroz razradu  projektne dokumentacije koja je pripremljena za cjelovitu obnovu Hrvatskog doma, ispričao je Davor Trupković.

Nakon konstruktivne, kultnu karlovačku zgradu čeka cjelovita obnova. A ona je, kao i organiziranje sadržaja koji će u Hrvatskom domu biti, dio projekata financiranih iz ITU mehanizma.
- Iskreno valja reći da nam ovaj dio radova koji će se odraditi u sklopu konstrukcijske obnove, otvara prostor da ostane više novaca u ITU-u i zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija što su uzeli ovaj naš projekt s posebnom pažnjom. Mislim i da će se vezano za projektnu dokumentaciju cjelovite obnove otvoriti neka dodatna suradnja. A kad govorimo o kulturnoj infrastrukturi, onog trenutka kad Hrvatski dom bude u potpunosti u funkciji, mislim da ćemo mi u Karlovcu biti posebni. Zorin dom, uskoro Edison, a onda još i Hrvatski dom će zaista biti vrijedni prostori gdje će se moći razvijati institucionalna i neinstitucionalna kultura. Tu prije svega mislim, kad je riječ o Hrvatskom, na nezavisnu kulturnu scenu koja je dosta jaka i vjerujem da oni  posebno prate ove radove, ali i iščekuju završetak  obnove Hrvatskog doma. Karlovac će u narednih godinu dvije, o rokovima je sad nezahvalno govoriti, imati jednu zaista prekrasnu kulturnu priču u gradu, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.