Pretražite novosti:

Usuglašeni projekti za Strategiju razvoja Većeg urbanog područja Karlovac za razdoblje 2021. - 2027.

11.02.2023.
Usuglašeni projekti za Strategiju razvoja Većeg urbanog područja Karlovac za razdoblje 2021. - 2027.
Strategija razvoja Većeg urbanog područja Karlovac sadržavat će 108 projekata, od kojih je 38 predviđeno za ITU izvor financiranja i za postupak prioritizacije.

Konačan je to dogovor gradonačelnika i načelnika gradova i općina iz obuhvata urbanog područja, usuglašen na sjednica Koordinacijskog vijeća VUP Karlovac, na kojoj su razgovarali i o mogućoj integriranosti projekata, osobito u području kulturne baštine i turizma te obnove starih gradskih jezgri. Spomenuti su tako projekti obnove Trga bana Josipa Jelačića s izgradnjom tzv. obilaznice Zvijezde, revitalizacija Starog grada Dubovca s prilaznom cestom i parkiralištem, opremanje Gradskog muzeja Karlovac za stalni postav Muzeja, rekonstrukcija, opremanje i prenamjena „Bosanskog magazina“ u Zvijezdi, rekonstrukcija i opremanje Društveno-kulturnog centra u Dugoj Resi, Interpretacijski centar za posjetitelje Slava Raškaj u Ozlju, Istraživačko-edukacijski centar za vinarstvo i lovstvo u Plepelić dvoru i obnova starih gradova u Slunju, Cetingradu i Rakovici.

Teme su bile i projekti potporne infrastrukture za poduzetništvo, poput poduzetničkog inkubatora u Luščiću, biciklistička infrastruktura, primjerice u Parku Grabrik, te projekti prometne infrastrukture u svrhu poboljšanja javnog prijevoza.

Odluke o pozitivnim mišljenjima na Nacrt Strategije i Akcijskog plana bit će donijete sljedeći tjedan u pisanom postupku odlučivanja, nakon čega slijedi sazivanje i održavanje 3. sjednice Partnerskog vijeća Većeg urbanog područja Karlovac gdje će biti predstavljeni konačni nacrti ovih dokumenata i zatraženo pozitivno mišljenje. Nakon toga se planiraju započeti sektorski dijalozi s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te postupak prioritizacije projekata.