Pretražite novosti:

Grad „povukao“ 1,4 milijuna eura: Karlovački muzej do kraja lipnja ojačanih temelja, nove fasade i krova; nakon toga, u njemu novi stalni postav

07.02.2023.
Grad „povukao“ 1,4 milijuna eura:  Karlovački muzej do kraja lipnja ojačanih temelja, nove fasade i krova; nakon toga, u njemu novi stalni postav
Konstruktivna obnova Gradskog muzeja na Strossmayerovu trgu bit će dovršena do kraja lipnja, nakon čega slijedi unutarnje opremanje i postavljanje novog stalnog postava.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u atriju Muzeja u kojem su prošli mjesec počeli radovi vrijedni 1,450.000 eura. Toliko je Grad dobio na natječaju Ministarstva kulture i medija za sanaciju ovog kulturnog dobra, oštećenog u prosinačkom potresu 2020.
- Trenutno se uklanja zemlja oko temelja kako bi uslijedilo njihovo dodatno betoniranje. Nakon toga bit će zamijenjeno cijelo krovište, drvena građa i crijep, izlivena armirano betonska ploča na tavanu, sadašnja fasada uklonjena kako bi se postavila nova, ojačana mrežicom, sanirani dimnjaci oštećeni u potresu, stupovi u atriju i sve pukotine i stupovi. Planirani rok za završetak radova je kraj lipnja ove godine, kazala je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša i podsjetila da je ugovor s Ministarstvom o dodjeli sredstava iz Fonda solidarnosti EU potpisan lani u svibnju, nakon čega je odmah provedbana javna nabava za odabir projektanta, provedena istraživanja na osnovu kojih je napravljena projektna dokumentacija, a onda i javnom nabavom odabran izvođač radova, AB gradnja.

Gradski muzej od 1. prosinca je zatvoren, eksponati na sigurnom, a zaposlenici u zgradi Hrvatske pošte, dok preostale tri lokacije Muzeja grada Karlovca: Stari grad Dubovac, Muzej Domovinskog rata i Galerija Vjekoslav Karas, rade uobičajeno. Kada bude obnovljena zgrada Gradskog muzeja, u njemu će biti i novi stalni postav, ne stari, dosadašnji.
- U tijeku je izrada preliminarne muzeološke koncepcije koju radimo s našom vanjskom suradnicom, prof. Žarkom Vujić, s katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Njome će biti određene osnovne smjernice, teme postava, nakon čega ćemo napraviti koncepciju stalnog muzejskog postava. Cilj nam je novi, suvremeni muzejski postav koji će na atraktivan i zanimljiv način prezentirati karlovačku povijest i koji će postati mjesto komunikacije s Karlovčanima i s turistima koji dolaze u grad. Bit će, nesumnjivo, nova točka kulturnog turizma u karlovačkoj Zvijezdi, najavila je Hrvojka Božić, ravnateljica Muzeja grada Karlovca.

Gradonačelnik Damir Mandić, podsjetivši da je zgrada Muzeja jedna od pet javnih zgrada kulturne baštine, oštećenih u potresu, za koje je Grad dobio sredstva za konstrukciju obnovu iz Fonda solidarnosti – uz KAmod, Mihalićevu kuću na Gazi, Malu zgradu gradske uprave i Hrvatski dom - napomenuo je da je svima rok za završetak radova kraj lipnja.
- Vjerujem da ćemo te rokove, koji jesu kratki, uspjeti ispoštovati i da ćemo ono što smo naumili i odraditi iz ovih sredstava. Zgrada Muzeja je u Zvijezdi, a nju smo svim ovim radovima „digli u zrak“. Cilj je da je „spustimo“ i da svi mi u Karlovcu budemo ponosni na ono što ćemo u budućnosti imati. Ova ulaganja u javne objekte i u infrastrukturu, što jest nadležnost Grada, nije samo materijalna obnova; nakon nje, svi ovi objekti će imati namjene koje su nužne za funkcioniranje grada, ali i za oslikavanje njegove povijesti. Očekujem da će ova javna ulaganja potaknuti i sve privatne vlasnike u Karlovcu da i oni naprave taj pedalj, dva naprijed. Sredstva od spomeničke rente su ove godine na razini prethodnih, ali vjerujem da ćemo nakon završetka Aglomeracije povećati sredstva iz općih prihoda kako bi privatni vlasnici imali više mogućnosti za obnovu svojih zgrada, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.