Pretražite novosti:

Veće urbano područje Karlovac u ITU ušlo zadnje, ali je među uspješnijima u Hrvatskoj

31.01.2023.
Veće urbano područje Karlovac u ITU ušlo zadnje, ali je među uspješnijima u Hrvatskoj
Iako su se zadnji uključili u provedbu ITU mehanizma, Veće urbano područje Karlovac je jedno od uspješnijih u Hrvatskoj. Treba napomenuti da je Karlovac do sad imao na raspolaganju nešto manje od 21 milijun eura, a sada je na raspolaganju 33 milijuna eura. To je velika prilika koja nije samo tako pala u ruke Karlovcu, zaslužili ste to kroz pripremu i provedbu projekata. Vjerujem da ćete ovu priliku koja vam se pruža iskoristiti.

Kazao je to Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj MRRIFEU, danas u Karlovcu, na konferenciji Doprinos ITU mehanizma razvoju poduzetništva u Karlovačkoj županiji.

Govoreći o prethodnom ITU razdoblju, gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da je obnova vrelovoda bila glavni poticaj za uključivanje Karlovca u ITU mehanizam jer drugi gradovi nisu potrošili sredstva, a Karlovac je imao spremne projekte. Kasnije su došli još dva vrlo važna projekta, „Tesla“ i „Edison“, a u novom financijskom razdoblju slijede novi projekti.
- Imamo četiri grada i tri općine, svatko ima svoje ideje, zahtjeve, prohtjeve, ali na kraju ćemo se morati usuglasiti i naći zajedničko rješenje. Naime, projekti koji su došli na stol vrijedni su 2,5 milijarde bivših kuna, a iznos koji je osiguran za Veće urbano područje Karlovac je 33 milijuna eura ili 248 milijuna kuna. Na našem Koordinacijskom vijeću dogovorili smo da ćemo raditi u suradničkom duhu da nađemo ta rješenja. Suradnja je tu nužna i teško da će bez toga biti razvoja. ITU mehanizam ima potencijala riješiti i neke svakodnevne probleme, ali to nije njegov prvotni cilj, cilj je kreativni razvojni element do kojeg moramo sami doći, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić.