Pretražite novosti:

Vijećnici usvojili najveći gradski proračun ikad, od 78,8 milijuna eura

15.12.2022.
Vijećnici usvojili najveći gradski proračun ikad, od 78,8 milijuna eura
Za gradonačelnika Damira Mandića 2023. znači završetak rekonstrukcija i novi zamah: Vrtići Luščić i Rečica, proširenje zone na Mekušju, POS stanovi, nogostupi, dječja igrališta...
Živimo u vremenu u kojem ne možemo predvidjeti što će biti za tri mjeseca, a kamo li za dvije godine i to je prilično izazovno za planiranje. U tom kontekstu, postavili smo se, s jedne strane hrabro – govorim o gradskoj upravi, svim ustanovoama i tvrtkama – ali svjesni da puno toga ne ovisi o nama. Kad govorim o novom zamahu, svi projekti koji su se iskristalizirali kroz zborove građana, bili manji ili veći, komunalni ili društveni, uvjeren sam da ćemo ih realizirati u 2023., odnosno 2024. i 2025. Uvjeren sam da ćemo vrtić Rečicu i Luščić početi graditi u idućoj godini, a do kraja 2023. imati stvarne radove na novim POS stanovima. Dječja igrališta u Hrnetiću, Gornjim Stativama i Vukmanićkom Cerovcu, te u Modrušanovom parku su projekti od kojih će veći broj stanovnikaimati benefite. Nogostup u Žumberačkoj i parkiralište u Grabriku dio su Plana razvoja i Provedbenog programa gradonačelnika, most Rakovac nije samo most on je nešto puno više, pogotovo u gospodarskom dijelu jer vodi prema Poslovnoj zoni Gornje Mekušje, čije je širenje u planu. Zona Selce naš je sljedeći cilj, meta i vjerujem da ćemo u 2023. riješiti sve „papirnato“ da možemo krenuti, a vjerujem da će naš dio akcelerirati i ulaganje privatnih investitora, rekao je gradonačelnik Damir Mandić, govoreći na današnjoj sjednici Gradskog vijeća o proračunu za 2023.
Najavio je i da je za ŠRC Mostanje pripremljena dokumentacija da bi projekt mogao biti kandidiran na natječaj Ministarstva turizma i sporta, kazao da je gotova dokumentacija za igralište NK Korana i vjeruje da će u '23 na njemu biti prvi radovi. U proračunu za iduću godinu povećana su izdvajanja za sport i kulturu, a govoreći o projektima Hrvatskih cesta u Karlovcu, rekao je da obilaznica Turnja ide kraju, na nogostupu Tušilović radovi su krenuli, onaj u Zagrebačkoj ulici je u planu nabave HC za 2023., tu je i obnova mosta Banija, rekonstrukcija D3 od Zelenog nebodera do Švarče, realizacija prstena „legendarnog“ poteza uz vojarnu Luščić.
- Sve radimo osluškujući potrebe građana, a naša je vizija da i u 2023. i kasnije u Karlovcu imamo puno toga dobroga na što smo ponosni, čime ćemo se pohvaliti, ali svjesni smo da s još više rada, truda iskrenog nastojanja svih u gradskom sustavu -  gradske uprave, tvtki i ustanova - sve to što volimo i na što smo ponosni možemo učiniti još boljim. Poziv svima koji plaću dobivaju iz javnog sustava, a i onda svim građanima: tamo gdje jesmo, svi zajedno učinimo napor za naš grad, pozvao je gradonačelnik.
Proračun za 2023., iznosit će 78,8 milijuna eura. Najznačajniji su prihodi od poreza i prireza, komunalne naknade i doprinosa, iz EU fondova, državnog proračuna, primici od zaduživanja, ali 2/3 su namjenski.
- Ovaj proračun je prilično ambiciozan, primarno na rashodovnoj strani i ostvarit će se velikim naporom svih zaposlenika gradske uprave. Čvrsto vjerujemo da je realan, pogotovo jer su izvorni prihodi proračuna planirani realno, ali su izrazito visoki prihodi iz EU fondova i trećih izvora financiranja. Zbog inflacije koja nas prati ovu godinu, i iduće je potrebno racionalno i štedljivo upravljanje rashodima na svim razinama. Pri tom smo nastojali povećati razinu društvenog standarda, uravnotežiti društveni i komunalni sektor, te zadržati stopu zaduženosti u okviru naših mogućnosti uz osiguranje solventnosti gradskog proračuna, rekla je, između ostalog, Lidija Malović, pročelnica UO za proračun i financije.
Vijećnici su proračun za 2023., kao i projekcije proračuna za 2024. i 2025. usvojili s 12 glasova „za“ i 8 „protiv“.