Pretražite novosti:

Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2021.
Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta
Povodom međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednica udruge Židovi u Karlovcu Tena Bunčić, gradonačelnik Damir Mandić i predsjednik Gradskog vijeća Martija Furač položili su cvijeće i zapalili svijeće kod mrtvačnice Židovskog groblja na Dubovcu. Tena Bunčić je iskazala veliko zadovoljstvo ovom inicijativom gradonačelnika kao i pozivom da se pridruži u obilježavanju. 
– S maturantima Ekonomske škole i njihovom profesoricom Tatjanom Protulipac obići ćemo još tri lokacije s kojih su odvedene prve žrtve holokausta iz našeg grada; vilu Reiner, odnosno Glazbenu školu iz koje je odveden Filip Reiner, kuću Ive Goldsteina na promenadi, od kuda je odveden i u Nazorovoj ulici od kuda je odveden David Meisel, moj pradjed. Zahvaljujem gradonačelniku na potpori što nam je posebno drago, pozdravljamo i radujemo se da ćemo moći surađivati, kazala je Bunčić. 
Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da je židovska zajednica u povijesti grada imala važnu ulogu i zaslužna je za mnoge važne i vrijedne, ne samo objekte, nego i kulturna događanja.
- Danas se prije svega želimo prisjetiti nevinih žrtava koje su u Drugom svjetskom ratu nastradale samo zato što su bile drugačije. Upravo zato moramo osvijestiti da smo svi odgovorni, da vodimo brigu o nevinima i da njihova žrtva bude svima putokaz kako trebamo živjeti i poštivati se međusobno. Zaista želimo i materijalno pokazati zahvalnost za sve ono što je židovska zajednica napravila u gradu Karlovcu. Zahvaljujem Teni i Udruzi na angažmanu i inicijativi jer nastojimo osvijestiti ulogu židovske zajednice u Karlovcu. Ovo ne trebalo biti samo obilježavanje koje je vezano uz jedan datum, već trebamo svi razvijati pijetet i osjećaj prema žrtvama upravo zato da bi u 21. stoljeću prepoznali one stvari koje to umanjuju, a to se ne smije dogoditi. Nevine žrtve su nevine žrtve, naglasio je Mandić.