Pretražite novosti:

Karlovac zabilježio skoro 100 milijuna kuna preliminarne štete, prijave još traju

08.01.2021.
Karlovac zabilježio skoro 100 milijuna kuna preliminarne štete, prijave još traju
Prošlotjedni razorni potres ostavili su traga i Karlovcu. Ukupno je zaprimljeno 755 prijava štete, a prema preliminarnim procjenama radi se o šteti od 98,9 milijuna kuna zbog čega će gradonačelnik Grada Karlovca od Županije zatražiti proglašenje prirodne nepogode. Među 755 prijava evidentirano je 17 potencijalno opasnih objekata od čega će šest objekta biti iseljeno, a dva su od prije bila prazna. Od 755 oštećenih objekata u Karlovcu čak 111 je u vlasništvu države i na njima je šteta najveća, a procjenjuje se na 76,2 milijuna kuna. Oštećenja su zabilježena na području cijeloga grada; Vukoder, Orlovac, Kaštel, Zvijezda, Udbinja, ... Iz Draškovićeve 6 već je iseljeno šest obitelji.
- Odmah nakon 29. 12. smo jednu obitelj, koja je živjela u državnom stanu u neuvjetnoj zgradi, premjestili u jedan gradski stan. Isto tako iz zgrade u Draškovićevoj 6 koja je proglašena neuvjetnom za boravak, za šest obitelji smo ponudili smještaj u hotelu, ali prema jutrošnjim informacijama oni su svi pronašli zamjenski smještaj. Njima ćemo za određeni periodu pokriti troškove stanovanja, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić i posebno naglasio da svi koji samostalno saniraju štetu obavezno sačuvaju i račune, kako bi im troškovi u daljnjoj proceduri bili nadoknađeni. U Karlovcu je oštećeno i nekoliko sakralnih objekata, najjače crkva i župni dvor u Rečici.
Preliminarne štete se prijavljuju do 14. siječnja, nakon čega Grad očekuje proglašenje elementarne nepogode i pokreće sukladno zakonu službenu procjenu stvarne šteta.
Grad Karlovac je odmah nakon potresa oformio sedam ekipa koje pomažu građanim anapraviti preliminarnu i okvirnu procjenu štete. Do danas su ekipe obiše 177 objekata, a na popisu za obilazak trenutno je još 50-ak.
Stožer civilne zaštite grada Karlovca intenzivno surađuje i s Javnom vatrogasnom postrojbom i dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Vatrogasci su do danas imali 129 intervencija i svakodnevno su na terenu.
- Ispričavamo se građanima ako imaju dojam da vatrogasci nisu došli u trenutku u kojem su očekivali, ali pomagali su i pomažu na potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji. Zato moramo i u narednom vremenu ostati solidarni, strpljivi i odgovorni. Nemojmo smetnuti s uma da je koronavirus i dalje među nama i potrudimo se da sve ove nevolje koje su nas snašle prođu sa što manje štete, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.
Grad Karlovac i dalje će intenzivno raditi na aktivnostima da se štete što prije otklone, a građane molimo za strpljenje s obzirom da se radi o zahtjevnom procesu, nužnim stručnim procjenama, velikom broju prijava, te zakonskoj proceduri i rokovima koje svi zajedno moramo poštivati.