Pretražite novosti:

Proračun za 2021. racionalan, ali i ambiciozan, idu nove mjere potpore poduzetništvu i poljoprivredi

16.12.2020.
Proračun za 2021. racionalan, ali i ambiciozan, idu nove mjere potpore poduzetništvu i poljoprivredi
Sutra je na sjedncii Gradskog vijeća prijedlog dodatnih mjera za ublažavanje posljedica epidemije na gospodarstvo. S obzirom da je situacija još uvijek neizvjesna mjere će biti produžene do 31. ožujka 2021., smanjit će se visina zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada Karlovca i visina zakupnina za korištenje zemljišta koje je u vlasništvu Grada Karlovca. Cilj je olakšati i očuvati poslovanje najviše ugroženog sektora gospodarstva, a to su mali poduzetnici i obrtnici. Odlukom se predlaže smanjenje zakupnina svim djelatnostima; 50 posto za one koji se bave trgovinom i ostalim uslužnim djelatnostima, a svim ostalim djelatnostima zakupnina bi bila smanjena 5 posto. Na sjednici Gradskog vijeća trebali bi biti usvojeni i programi razvoja malog gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja te program razvoja turizma. 
Programa razvoja malog gospodarstva, osim postojećih potpora u idućoj godini uključivat će nove mjere za jačanje konkurentnosti uslužnog sektora, odnosno mogućnost subvencioniranja kamata na kredite, sufinanciranje troškova zakupa poslovnih prostora koji nisu u vlasništvu Grada Karlovca, a potpore će biti i za nabavku dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme. Za ovaj program je planirano 1,25 milijuna kuna, što je u odnosu na 2020. povećanje od 300 tisuća kuna.
Za Program poljoprivrede i ruralnog razvoja osigurano je 1,3 milijuna kuna i uz poznate mjere uvodi se i financijska pomoć za izradu projektne dokumentacije za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, nabava prodajne ambalaže i digitalne opreme koja služi u poljoprivredi. 
Potpore će se nastaviti dodjeljivati putem online aplikacije koja je ove godine zaživjela i bila vrlo uspješna. U Programu razvoja turizma za 2021. godinu planiran je iznos od 1,8 milijuna kuna. 
– Pozivam sve zainteresirane korisnike potpora Grada Karlovca da prate našu web stranicu na kojoj objavljujemo sve informacije vezano uz spomenute potpore, ali isto tako i na javno savjetovanje Pravilnika o dodjeli potpora mikro i malom poduzetništvu koje će uslijediti u siječnju, poručila je pročelnica Daniela Peris.
Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da gradski proračun za 2021. iznosi od 397 milijuna kuna i 11 posto je veći od ovogodišnjeg.
– Planirali smo ga racionalno, ali i ambiciozno. Ovaj element ambicioznosti temeljimo prije svega na projektima koje smo uspjeli  uspješno kandidirati za  europsko sufinanciranje. Istaknuo bih Aglomeraciju Karlovac – Duga Resa za koju je javna nabava završena. Sljedeći korak bit će dogovor s Hrvatskim vodama odnosno nadležnim Ministarstvom oko financiranja. Vjerujem da ćemo kroz naredna dva tjedna imati konkretne podatke, tako da je već sada izgledno da nas Aglomeracija Karlovac - Duga Resa čeka u idućoj godini. Što se tiče Grada i ViK-a već su neki ugovori i potpisani, a postoji mogućnost da već krajem prosinca, ili početkom siječnja krene izgradnja sušionice mulja na pročistaču. Otvorila nam se mogućnost obnove kina Edison, odobren je projekt obnove vrelovoda u gradu Karlovcu. Iznos projekta je 127 milijuna kuna, od čega je 105 milijuna kuna sufinanciranje europskih sredstava. Naglašavam da su Gradska toplana i Odjel za EU fondove odradili zaista veliki posao, kazao je gradonačelnik, ali i posebno pozvao sugrađane da narednih tjedana, pa i mjeseci izbjegavaju druženja.
– Neće nam pobjeći ni Božić, neće nam pobjeći ni Nova godina. Slušajmo upute Stožera jer na taj način čuvamo zdravlje, u konačnici čuvamo one najugroženije, ali isto tako čuvamo i poslovne procese. Svojim odgovornim ponašanjem svi zajedno možemo prije svega čuvati živote onih najugroženijih, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.