Pretražite novosti:

Biskup Šaško poželio svima dar ljubavi i najjaču snagu najslabijima

16.12.2020.
Biskup Šaško poželio svima dar ljubavi i najjaču snagu najslabijima
Povodom nadolazećih božićnih blagdana gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin upriličili su prijam za mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa Zagrebačkog i dekana Karlovačkog dekanata preč. Dražena Karačića.
- Često govorimo o najjačoj snazi najslabijih, a upravo to čini Bog, postaje malenim da bi očitovao svoju veličinu i u poniznosti očituje uzvišenost. Kada gledamo naš život u svakidašnjici, naići ćemo upravo na ta iskustva. Vraćamo se prema onome što smo živjeli u jednom trenutku i u toj napetosti jer ne možemo jednako u ovim trenucima živjeti. Zaboravljamo onu dragocjenost koju uvijek nosi život, a to je zapravo dar ljubavi onih ljudi koji su nam blizu po svojoj ljubavi. I kada se susrećemo i kao svećenici s mukama koje žive vjernici i u konačnici svećenici, ostavlja puno toga trag u našim životima i bez onog unutarnjeg smisla teško se nositi s time. Zato smatramo da je iznimno važno živjeti svoju vjeru, a oni koji nisu u nekoj vjerničkoj zajednici, osjećaju istu čežnju i istu snagu ljubavi. Svaki Božić je i nova prilika i nadamo se da će i naši konkretni životi izrasti u nove oblike, jer ovo nije samo teškoća nego je i prilika. Pa tu priliku koju nam Bog daje u neobičnim okolnostima pokušajmo živjeti onom radošću koja uvijek pokazuje onkraj prolaznoga, poručio je između ostalog mons. Ivan Šaško.
Dekan Karlovačkog dekanata, preč. Dražen Karačić kazao je kako nas ova stvarnost prati pred dva najveća blagdana, kroz korizmu i uskrsno vrijeme, a također sada u vrijeme došašća, te da su to dva najjača vremena koja nas zapravo usmjeravaju prema ono što je najvažnije i najbitnije.
– Ono što iz svoje perspektive i uime svojih kolega mogu reći, s čime smo se susretali i u prvom i u ovom drugom valu, je kako je bilo najžalosije gledati kako sin ne može doći majci na pogreb jer je negdje vani pa mu nije bilo omogućeno. Tako i koji put kod bolesnika koji završi na bolnici, na respiratoru, kada umre, jednostavno ga dovezu pola sata prije ukopa i to je ta bolna točka onih najmilijih najbližih koji ne mogu dati niti pokazati što bi htjeli, naglasio je preč. Karačić i dodao da se dekanata cijelo vrijeme nastoji pridržavati svih preporuka i mjera, „uvijek čuvajući život onih najslabijih, starijih, bolesnijih, rizičnijih skupina“.
Osvrnuvši se na predstojeće božićne blagdane izjavio je:
- Jedna od mogućnosti sigurno je manje okupljanja, manje gužve i u obitelji i u gradu i u našim župama, a opet prilika da se na neki način obitelji okupe, budu zajedno i da nastoje i tu božićnu poruku, taj mir i to svjetlo u liku djeteta koje se spušta i dolazi da ga možemo možda na jedan noviji, osobniji, zreliji i dublji način proživjeti, doživjeti i darovati jedni drugima, poručio je dekan Karačić i i uime svih svećenika Karlovačkog dekanata svima zaželio miran i radošću ispunjen Božić.
Za gradonačelnika Mandić ova godina bila je neobična, čudna i teška, ali život ne smije stati i cijeli gradskom sustavu posložili kako bi organizirali život i rad da se svi svakodnevni komunalni i društveni poslovi obavljaju na najbolji mogući način.
- Uz sve poteškoće i probleme, mislim da smo kao građani i kao Grad u svim segmentima života i u onom gospodarskom, društvenom, pa i u vjerskom zaista pokazali razinu odgovornosti, a teške situacije koje su se dogodile, prošle su s najmanjim mogućim lošim posljedicama. Valja imati na umu da u ovih deset mjeseci iza nas smo promijenili promišljanja o životu i radu i iz tih deset mjeseci treba gledati prema naprijed prema onome što nas čeka. Vjerujem, kada prođe kriza i kada se nađe barem dio rješenja, a prije svega tu govorimo o cjepivu, mislim da će biti puno posla u jačanja duha i mislim da smo tu svi povezani, pogotovo mi javnimm poslovima da zaista u društvu gradimo optimizam i raspoloženje i iz svega izvučemo pouke, istaknuo je između ostalog gradonačelnik, te ujedno svima čestitao predstojeće blagdane.
Županica Martina Furdek Hajdin, osvrnuvši se na čitavu ovu godinu, a pogotovo na vrijeme u očekivanju Božića, rekla je kako smo se počeli preispitivati kako i na koji način živimo, da li svaki dan koji proživljavamo napravimo to na način kako trebalo u svom duhovnom i u javnom životu.
- Imali smo prilike okrenuti se obiteljima, bili smo suočavani s gubicima koji su se događali i događaju i danas puno intenzivnije nego inače. Mislim da nam zaista ovo vrijeme posebno naglašava tri božanske kreposti, a to su ljubav, nada i vjera i da nam one mogu biti temelj da prođemo i ova teška vremena, izjavila je između ostalog Furdek Hajdin, te svim žiteljima Karlovačke županije također zaželjela miran i blagoslovljen Božić.