Pretražite novosti:

Zimska služba Grada je spremna

11.11.2020.
Zimska služba Grada je spremna
Sve je spremno za početak zimskih uvjeta što se tiče gradske Zimske službe i u tijeku su završne pripreme izvijestio je  danas zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak, ujedno i šef gradskog Stožera zimske službe. Kao što je poznato 15. studenog počinje program Zimske službe pa je održan prvi sastanak Stožera, glavni izvođač radova su Ceste Karlovac čiji je posao održavanje prometnica i ostale komunalne infrastrukture, a kooperant je tvrtka Zelenilo koja je zadužena za šetnice i nogostupe.
– Obaviješteni smo da tvrtka Ceste Karlovac ima svu potrebnu opremu, ljudstvo, polako se pripremaju, prate prognoze, a imaju i dovoljno posipala. Tvrtka Zelenilo ima isto tako dovoljno opreme i ljudstva, dovoljno posipala i u nabavi su dodatne količine. Ovaj će se tjedan još obavljati neke pripreme, prvenstveno skidanje ležećih policajaca, stavljanje znakova koji su vezani za zimsku službu i Zelenilo će obaviti rezanje grana koje bi eventualno kod padanja snijega ugrožavale promet i smetale pješacima za nesmetano hodanje, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.
Budući da u zimskim uvjetima na cestama problemi nastaju zbog kamiona, šef gradskog Stožera zimske službe je napomenuo da su iz Policijske uprave karlovačke izvijestili da će kamioni na autocesti biti upućeni na ugibališta. Također iz Autotransporta su Stožer izvijestili da će do 15. studenog završiti sa zamjenom guma na autobusima tako da će i oni biti spremni za početak zimskih uvjeta. U nastavku su i osnovne informacije o funkcioniranju Zimske službe grada Karlovca.
Održavanje javnih prometnih površina i nerazvrstani cesta u zimskim uvjetima za razdoblje od 15. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine na području grada Karlovca će provoditi:
1. „Ceste Karlovac“ d.d. - održavanje javnih prometnih površina i nerazvrstanih cesta
2. „Zelenilo“ d.o.o., Karlovac - održavanje nogostupa, šetnica i biciklističkih staza, te podjela soli predstavnicima stanara, te mjesnih odbora i gradskih četvrti
4. Tvrtke i ustanove koje se nalaze na području grada Karlovca - održavanje površina u njihovom vlasništvu
5. Vlasnici poslovnih prostora - obvezni su u vrijeme poledica i oborina posipavati, održavati i čistiti pješačke površine ispred poslovnih objekata, čistiti stepeništa i ulaze, uklanjati led i snijeg s krovova.
6. Građani uključeni preko predstavnika zgrada, gradskih četvrti i mjesnih odbora - obvezni su u vrijeme poledica i oborina posipavati, održavati i čistiti pješačke površine ispred stambenih objekata, čistiti stepeništa i ulaze u stambene zgrade, uklanjati led i snijeg s krovova
7. Tvrtka „Mladost“ d.o.o., Karlovac - održavanje parkirališta na kojima vrši naplatu
Sve potrebne pripremne radnje za zimsku sezonu su odrađene: od pregleda vozila i tehnike do dopremanja soli, kalcijevog klorida i kamenog agregata.
Sol za posipavanje predstavnici stanara, gradskih četvrti i mjesnih odbora moći će 24 sata na dan preuzimati u tvrtki Zelenilo.
Prvi stupanj pripravnosti nastupa s početkom zimske sezone.
Drugi stupanj pripravnosti kada temperatura zraka oscilira oko 0 stupnjeva uz mogućnost oborina te pojave poledice.
Treći stupanj pripravnosti uvodi se u uvjetima dugotrajnih oborina.
Četvrti stupanj pripravnosti provodi se kada su snježne oborine praćene jakim vjetrom imaju karakter elementarnih nepogoda.
Vlasnici i korisnici stanova kao i poslovnih prostora obvezni su u vrijeme poledica i oborina posipavati, održavati i čistiti pješačke površine ispred navedenih objekata, čistiti stepeništa i ulaze u stambene zgrade, uklanjati led i snijeg s krovova kada je narušena sigurnost prolaznika. U protivnom, to će na njihov trošak, uz pokretanje prekršajnog postupka, učiniti komunalni redari. Ovim putem apeliramo na građane da zimske uvijete dočekaju spremni i s adekvatnom opremom. Naročito molimo vozače da se na vrijeme prilagode oborinama na cesti, da svoja vozila opreme zimskom opremom, da budu odgovorniji i solidarniji jedni prema drugima i prema pješacima.
KONTAKTI:
CESTE KARLOVAC: dežurni 645 - 366, 645 - 155
ZELENILO KARLOVAC: stožer, od 7 sati do 14 sati 609-920, od 15 sati do 7 sati 601 - 450
preuzimanje soli: Put D. Trstenjaka 6
KOMUNALNO REDARSTVO: 628 - 222
GRAD KARLOVAC: 628 - 147