Pretražite novosti:

Knjižnica u potpunosti energetski obnovljena i prije roka

16.01.2020.
Knjižnica u potpunosti energetski obnovljena i prije roka
Završena je energetska obnova zgrade Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ vrijedna 6,78 milijuna kuna. Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije orištenjem mjera energetske učinkovitosti. Energetska obnova će unaprijediti energetski razred građevine od E na B kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 97,27 posto i postići energetsku uštedu od 193.330 kWh godišnje.
– Sretni smo što smo energetskom obnovom dobili ugodan prostor za naše korisnike i djelatnike. Radovi koji su izvedeni, a koji su započeli na rođendan Knjižnice protekle godine, obuhvaćali su toplinsku i hidroizolaciju krova, stropova, poda i ukopanih zidova podruma, zamjenu vanjske bravarije, zamjena unutrašnje rasvjete učinkovitom, niskotemperaturno zračno grijanje, odnosno hlađenje pomoću ventilokonvertora. Očekujemo velike uštede što se tiče troškova energenata i nadamo se ta ušteđena sredstva uložiti u nove programe i napredak Knjižnice, poručila je ravnateljica Jasmina Milovčić.
Gradonačelnik Damir Mandić pojasnio je  kako je Knjižnica dio šireg pristupa energetskim obnovama javnih zgrada, te da se dosad iskoristio svaki euro koji se „pojavio“.
– Sva ulaganja Grada u ove projekte sigurno će se javnim ustanovama vraćati kroz uštede i ostati za njihove programe i poboljšanje kvalitete djelovanja.  Uovom trenutku projektiramo energetsku obnovu Sokolskog doma, energetsku obnovu male zgrade Gradske uprave i ono što nam se otvara i što nam je želja, je krenuti u energetsku obnovu Sportske dvorane za što imamo spremnu dokumentaciju, izjavio je gradonačelnik Mandić prilikom danađšnjeg obilaska Knjižnice.
Naglasio je kako prema preliminarnim izračunima ušteda na do sada energetski obnovljenim objektima na godišnjoj razini iznosi oko milijun kuna.
- S obzirom da će energenti, odnosno električna i toplinska energija vrlo vjerojatno poskupljivati, mislim da su ovo ulaganja koja će se vratiti puno brže nego što smo planirali, zaključio je Mandić.
Inače, projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Od ukupne vrijednosti investicije u iznosu od 6,786 milijuna kuna, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 5,311 milijuna kuna, bespovratna sredstva 2,790 milijuna kuna, a ostalo je Grad osigurao kreditom kod HBOR-a. Razdoblje provedbe projekta bilo je predviđeno od 17. kolovoza 2018. do 17. kolovoza 2020. godine, što znači da je završen i prije roka.