Pretražite novosti:

Za dobrobit djece i mladih

19.11.2019.
Za dobrobit djece i mladih
Za gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti ove godine osigurano je 119 milijuna kuna. Pri tom je za školstvo osigurano 27 milijuna kuna, a za predškolski odgoj 29 milijuna kuna.
- Ove godine završili smo izgradnju vrtića Grabrik. Raduje nas i činjenica da smo započeli izgradnju vrtića Mahično, a on je poseban po tome što su po prvi put osigurana europska sredstva i to iz fonda za ruralni razvoj. Na godinu nam je u planu urediti jedan od najstarijih dječjih vrtića, vrtić Dubovac koji će biti energetski obnovljen, uređen i opremljen, a uz taj zahvat planirano je i uređenje igrališta i parkirališta u sklopu vrtića. Preostaje još završiti i rekonstrukciju i unutarnje uređenje Dječjeg vrtića Banija i tada bismo zapravo okončali ovaj poduži, desetogodišnji investicijski ciklus ulaganja u objekte predškolskog odgoja na području grada Karlovca, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko.
Naglasila je i kako su iznimno sretni i ponosni što su uspjeli realizirati i unapređenje usluga u predškolskom odgoju koji je započeo prošle godine.
- Dobili smo 100 posto financiran projekt od strane europskog fonda i nacionalnih sredstva, a odnosni se na poslijepodnevnu smjenu u vrtićima, produženi boravak i niz novih programa u kojima predškolci mogu uživati, naglasila  je.
Rekla je i kako se mogu pohvaliti i s nizom projekata u školstvu posebno vezanim uz energetske obnove objekata.
- Završen je projekt energetske obnove osnovnih škola Turanj i Tušilović. Plan nam je preurediti i energetski obnoviti OŠ Braća Seljan jer će iduće godine srednja škola MIOŠ u potpunosti izaći iz tih prostora. Ta škola je ove godine počela s radom u jednoj smjeni što se pokazalo kao prava odluka, a na taj način mogle su se organizirati i nove grupe produženog boravka. Ono što je cilj Grada Karlovca svakako je što više škola organizirati u jednoj smjeni i produžene boravke opet s ciljem kako bi obiteljima olakšali svakodnevni život, poručila je Sila Ljubenko.
Pored investicijskih zahvata, kako je navela, Grad Karlovac u unapređenje sustava ulaže kroz niz projekata i programa kao što su produženi boravak, sufinanciranje prijevoza učenika kako osnovnih tako i srednjih škola, Preventivni program Grada Karlovca, stipendiranje srednjoškolaca i studenata…. Ove godine, kako je kazala, povećali su broj učeničkih stipendija za sedam, tako da sada imaju ukupno  42 stipendije, 25 za studente i 22 za učenike.
- Vjerujemo da ćemo takvim pristupom omogućiti da učenici sve više upisuju deficitarna zanimanja što nam je doista cilj, jer potrebe na tržištu rada potrebno je uskladiti s odgojno-obrazovnim sustavom, istaknula je.
Dodala je i kako je zapravo sve navedeno kao i niz drugih programa koji se provode u odjelu u cilju mladih. Ujedno je podsjetila i kako do 28. studenog postoji mogućnost javiti se i komentirati Gradski program za mlade koji potom ide na usvajanje na Gradsko vijeće.
- Naši mladi zahtijevaju danas prostor koji će im omogućiti da budu konkurentni i u svojoj domovini i na tržištu rada i u europskom razmjerima i mi činimo sve da oni ostanu u svojoj domovini. Oni koji donesu odluku da rade negdje drugdje, svakako im želimo sreću, a mi ćemo uložiti sav svoj trud i znanje da uljepšamo naš grad i da nam se svi oni vrate s novim znanjima i umijećima koja su usvojili, izjavila je.
Na kraju je najavila kako će proračun ovog odjela za 2020. godinu biti značajno veći od ovogodišnjeg i iznositi više od 180 milijuna kuna i to  iz razloga što su po prvi put u proračunu evidentirani i rashodi za zaposlene u osnovnom školstvu koji iznose 65 milijuna kuna.
Prokomentirala je situaciju vezanu uz štrajk prosvjetara rekavši kako se radi o odgovornosti koja je na razini države i rješava se u tim okvirima.
- Ono što možemo sami reći, znamo svi da su ljudi i ljudski faktor zapravo najveći kapital koji imamo i da u njih treba ulagati. Ali isto tako s druge strane treba voditi brigu i o djeci i ja se nadam da će se u svim odlukama koje dalje budu slijedile o tome voditi računa, zaključila je Sila Ljubenko.