Pretražite novosti:

Otkrivena nova vrata Zvijezde

25.01.2019.
Otkrivena nova vrata Zvijezde
Prva faza arheoloških istraživanja Radićeve ulice "pronašla" su ulazna vrata odnosno takozvana „nova vrata“, kako su arheolozi Gradskog muzeja i očekivali, ali i ostatke lukova mosta. Tako su zaključili arheolozi Krešimir Raguž i Matea Galetić u suradnji s kustosom Igorom Čuligom koji se bavi proučavanjem starih nacrta i planova i koji je uspio utvrditi da se pronalasci podudaraju s planovima iz 1845. godine.
– S istraživanjima idemo dalje u smjeru "Džafera" tražiti nastavak mosta kojeg smo otkrili u ovim posljednjim danima, odnosno njegov završetak na drugoj strani i stupove koji su ga podupirali. Nakon toga se selimo u pravcu Glorijete prema takozvanim „starim vratima“, najavila je Galetić.
Voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Grada Karlovca, Marinko Pleskina pojasnio je kako su ova istraživanja bila nužna prije početka realizacije velikog infrastrukturnog projekta Karlovac II, a koji obuhvaća i Radićevu ulicu, odnosno čitavu Zvijezdu.
- Plan upravljanja Zvijezdom predviđa izmjenu komunalne infrastrukture i već u ovoj godini projekt Karlovac II koji predviđa izmjenu vodovodne i kanalizacijske mreže u kompletnoj Zvijezdi. Prije izvođenja tih radova nužno je bilo u zonama arheologije obaviti istraživanja kako bi imali sve potrebne preduvjete da bi projekt Karlovac II mogao "proći" kroz Zvijezdu, naglasio je Pleskina.