Zvijezda

Karlovačka Zvijezda

Zvijezda je naziv za najstariji i središnji dio grada Karlovca, tzv. karlovačku tvrđavu, koja je izgrađena u 16. stoljeću kao renesansni fortifikacijski sustav karakterističnog šesterokrakog oblika.

Taj zvjezdoliki tvrđavski prostor geometrijski pravilnih i proporcionalnih ulica i trgova omeđen je sa šest peterostraničnih bastiona spojenih zemljanim bedemima (kurtinama) koje s vanjske strane prati tvrđavska graba (šanac) i koso položeni vanjski zemljani nasip (glacis, glasija) koji omogućava dobru obrambenu kontrolu ispred tvrđave. Takav sustav gradnje bio je izraz najviših fortifikacijskih zamisli onoga vremena, a odgovarao je tadašnjoj ratnoj strategiji u kojoj je dominiralo kratkometno topništvo.

Rodoslovlje zvjezdolikih gradova, unutar kojeg Karlovac čini prvu veliku novogradnju, složenije je no što se to može razabrati iz navođenja obrambenih funkcija. U njemu je sadržana i ideja „idealnoga grada“ talijanske renesanse, pa se od početka računa i na značajni urbanistički potencijal kojeg omogućuje pravokutni raster ulica, trgova i blokova. To odgovara i ondašnjoj strateškoj misli, pa utvrđivanje i urbanizacija idu zajedno. Zvijezda predstavlja jedinstveni povijesni i urbani prostor i do danas je zaštitini znak grada Karlovca.

*Zvijezda na webu je projekt Grada Karlovca koji je započeo u studenom 2011. godine s ciljem podizanja razine svijesti o kulturno povijesnom značaju Zvijezde kod opće i stručno znanstvene javnosti. Informacije koje o Zvijezdi postoje na službenim mrežnim stranicama grada i na mrežnim stranicama ostalih subjekata povezanih s Gradom su veoma oskudne, potrebne su dopune i izmjene. Zvijezda nije dovoljno zastupljena u tekstu o Karlovcu na www.wikipedia.hr a uopće se ne spominje na važnijim mrežnim stranicama koje obrađuju povijest vojne arhitekture, utvrđene idealne gradove i sličnu tematiku.
Stoga je kao poseban cilj projekta određeno da se u početnoj fazi pripreme stručni sadržaje o Zvijezdi na način prikladan za objavu na mrežnim stranicama Grada Karlovca . Aktivnosti su započele krajem 2011. kada je određen prostor i tehničke mogućnosti za objavu na www.karlovac.hr. Radnu grupu su sačinjavali dr. sc. Milan Kruhek, Draženka Polović prof., Igor Čulig prof., mr. sc. Marina Grčić i Maja Purgar dipl. politologinja. Digitalni oblik starih planova i karata je osigurao Zvonimir Gerber, dipl. ing. Planira se u slijedećoj fazi postaviti odgovarajuće poveznice na sadržaje o Zvijezdi i na mrežne stranice ustanova i tvrtki te općenito partnera grada Karlovca. Slijedeći korak je objava podataka o Zvijezdi na www.wikipedia.com u odgovarajućim područjima kao što je: vojna arhitektura, idealni gradovi, poligonalne utvrde i sl. Također će sadržaji biti ponuđeni za objavu na ostalim relevantnim međunarodnim stranicama koje obrađuju ove teme.

 

Kakvu Zvijezdu Karlovčani žele...

7.12.2015
Kakvu Zvijezdu Karlovčani žele... Što su građani rekli o budućnosti Zvijezde pročitajte u članku.

Međunarodna nagrada Maks Fabiani nacrtu UPU Zvijezda

16.11.2015
Međunarodna nagrada Maks Fabiani nacrtu UPU Zvijezda Održane i posljednje tri radionice. U izradu plana uključeno vise od 350 građana Karlovca. (FOTOGALERIJA)

Nastavljena odlična suradnja građana i stručnjaka na oblikovanju budućnosti Zvijezde

30.10.2015
Nastavljena odlična suradnja građana i stručnjaka na oblikovanju budućnosti Zvijezde Idući tjedan kreću intenzivni razgovori i radionice o UPU Zvijezda s poduzetnicima, obrtnicima, DAGGK-om... (FOTOGALERIJA)

Održana prva konstruktivna radionica

27.10.2015
Održana prva konstruktivna radionica Civilne udruge poslušale i raspravile o nacrtu Urbanističkog plana uređenja Zvijezde. (FOTOGALERIJA)

Valorizacija kulturne baštine

3.9.2015
Valorizacija kulturne baštine Predavači u bili Josiane Tricotti, pročelnica za kulturnu baštinu grada Menton, Anna Maria Spano, dogradonačelnica grada La Rochelle te Caroline Cousin, odgovorna za valorizaciju arhitektonske i kulturne baštine grada Pau.

Zvijezda "na dlanu"

10.8.2015
Zvijezda Postavljena edukativna ploča o Zvijezdi

Objavljenja publikacija "Partnerstvo za Zvijezdu"

3.7.2015

Razgovor o Zvijezdi

18.3.2015
Razgovor o Zvijezdi Zamjenica Kolaković primila Udrugu za zaštitu i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Skupština Hrvatske udruge povijesnih gradova

27.2.2015
Skupština Hrvatske udruge povijesnih gradova Skupštini su, pored predstavnika gradova koji su članovi udruge, nazočili predstavnici Francuske udruge povijesnih gradova i predstavnica UNESCO-a.

Sastanak na temu dinamike izrade UPU Zvijezda

27.2.2015
Sastanak na temu dinamike izrade UPU Zvijezda U ovom trenutku trenutku usuglašava se konzervatorska podloga predložena od strane izrađivača Plana s Konzervatorskim odjelom u Karlovcu.