Pretražite novosti:

Mjesec borbe protiv ovisnosti: edukacija u sklopu Preventivnog programa

18.11.2015.
Mjesec borbe protiv ovisnosti: edukacija u sklopu Preventivnog programa
Prevetivni programi postali su sastavni dio školskog života i pokazuju dobre rezultate.

U OŠ Grabrik danas je započela edukacija četvrte generacije učitelja u okviru Preventivnog programa. Edukaciju vodi prof.dr.sc. Lidija Arambašić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a polaznike je obišla i pročelnica UO za društvene djelatnosti Andreja Navijalić. Edukacija je inače jedna od aktivnosti koja se provodi u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se diljem Hrvatske obilježava od 15. studenog do 15. prosinca.
- Kako bismo kod djece razvili određeno odgovorno ponašanje, uočili smo potrebu educiranja učitelja koji s njima rade i njihovih roditelja. Koncepcijski smo tako osmislili naš preventivni program i s ponosom mogu reći da je ovo četvrta generacija učitelja i drugih stručnih suradnika koji završavaju ovu edukaciju. Vjerujem da sva znanja i iskustva koja su dobili tijekom edukacije mogu uspješno primjeniti u svojim školama, a dobri rezultati ovog programa to i dokazuju, istaknula je pročelnica Navijalić.
Provođenje Preventivnog programa u gradu Karlovcu započelo je još 2006. godine. U tijeku je dvogodišnja edukacije četvrte generacije učitelja, a kroz program je dosad educirano oko 130 učitelja. Prevetivni programi postali su sastavni dio školskog života i pokazuju dobre rezultate. Evaluacijom provedbe preventivnih aktivnosti uočene su bolje komunikacijske i socijalne vještine učitelja i učenika, vršnjačka pomoć u radu, samoinicijativno traženje pomoći kod odraslih osoba u školi pri rješavanju problema. U nekim školama bilježi se manji broj pedagoških mjera i neopravdanih izostanaka kod učenika, a uočena je i povezanost između preventivnog programa i većeg interesa učenika za sportskim i glazbenim aktivnostima, volontiranjem u udrugama i uključivanjem u razne humanitarne aktivnosti.