Pretražite novosti:

Međunarodna nagrada Maks Fabiani nacrtu UPU Zvijezda

16.11.2015.
Međunarodna nagrada Maks Fabiani nacrtu UPU Zvijezda
Održane i posljednje tri radionice. U izradu plana uključeno vise od 350 građana Karlovca. (FOTOGALERIJA)

Nacrt Urbanističkog plana uređenja Zvijezde dobio je Međunarodnu nagradu Maks Fabiani koju već desetu godinu za redom dodjeljuje Društvo urbanista i prostornih planera Slovenije, Ustanova Maks Fabiani, slovensko Ministarstvo kulture i Ministarstvo okoliša i prostora. Žiri je prepoznao i nagradio četiri rada koji se ističu po svojoj važnosti u međunarodnom i domaćem okruženju, te po svojoj posebnoj vrijednosti, inovativnosti i drugim kvalitetama. Uz nacrt UPU Zvijezda kojeg je kao izrađivač prijavio Urbanistički zavod grada Zagreba, nagradu su dobili stručne podloge za urbanistički plan Luke Koper, Regionalni prostorni plan jugozapadne Slovenije i tehničke podloge za plovnost rijeke Ljubljanice. Stručni žiri činili su Grigor Dojtchinov iz Austrije, Srečko Pegan iz Hrvatske, te Peter Bassin, Jože Novak i Andrej Pogačnik iz Slovenije. Počasni pokrovitelj ovog događaja bio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Nagrada međutim nije "uspavala" izradu, pa su u posljednjih desetak dana održane posljednje tri od ukupno šest radionica na kojem su sudjelovali poduzetnici, hotelijeri, turistički vodiči, članovi DAGGK-a....te u konačnici na posljednjoj radionici svi oni koji su smatrali potrebni još jednom se odazvati pozivu i suprotstaviti mišljenja. Povrh svega podijeljena je i anonimna anketa na kojoj su zatražena precizna mišljenja svih prisutnih o pojedinim ključnim temama za konačnu izradu UPU Zvijezda.
Podsjećamo, UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca i pročelnica Martina Furdek Hajdin odlučili su da se izrada UPU Zvijezda provede na što široj platformi javnog mišljenja građana grada Karlovca. U tom smislu odrađene su sljedeće aktivnosti :

  •     najavne konferencije za novinare, priopćenja, vijesti na www.karlovac.hr
  •  web adresa za mišljenja građana zvijezda@karlovac.hr /www.karlovac.hr
  •  kutija na ulazu u gradsku upravu za dostavu pismenih prijedloga
  •  uvodna javna tribina o načinu izrade UPU Zvijezda
  •  157 anketiranih anketiranih domaćinstava u zvijezdi (ekonomska podloga)
  •  50 intervjua (sociološko - demografska podloga)
  •  radionice (5+1) po sektorima i manjim grupama kako bi stavovi i primjedbe došli što bolje do izražaja (civilne udruge, poduzetnici, obrazovne, kulturne i  vjerske stanove, dagg...ukupno 67 poziva)

Rezultati:

  •     direktno sudjelovalo oko 350 osoba
  •  jedan od rijetkih ako ne i prvi takav pristup izradi urbanističkog dokumenta u Hrvatskoj
  •  zabilježene sve dosadašnje primjedbe nakon čega tek slijedi konačno oblikovanje upu zvijezda
  •  detektirane žarišne teme
  •  postignut konsenzus na bitnim dilemama

Ono što slijedi je zakonska obaveza provedbe javne rasprave i javnog izlaganja Plana koje će uslijediti odmah početkom 2016. godine kako nadolazeći blagdani ne bi nimalo zasjenili proces, te omogućili građanima da se posvete konačnom dovršetku ovog procesa.