Pretražite novosti:

POZIV podnositeljima zahtjeva za legalizaciju

22.04.2015.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja upozorava na hitnost nadopune zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=28352). Vlasnici nezakonito izgrađenih zgrada (građevina) koji su podnijeli nepotpun zahtjev za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju upozoravaju se da u najkraćem mogućem roku dopune svoje zahtjeve jer će u suprotnom morati biti odbijeni.

Svim upravnim odjelima (i Upravni odjel za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca je među njima) koji rješavaju postupke legalizacije, poslana je uputa 27. lipnja 2013. u kojoj se predlaže da se podnositeljima zahtjeva dade primjereni rok za dostavu kompletne dokumentacije, koji ne bi trebao biti kraći od 60 dana, a koji se iz opravdanih razloga može i produžiti. Tako je nadležni Upravni odjel za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja do sada i postupao. Često puta ni tada stranke nisu reagirale po zaključcima voditelja postupaka, na što smo već i krajem 2014. godine reagirali te pozivali podnositelje zahtjeva za legalizaciju da se odazivaju.
Upravni su odjeli (a tako i nadležni Upravni odjel za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca) dužni poštivati zakonske rokove i postupno zatvarati predmete, te stoga više nema prostora za odgodama. Tako je i navedeno upozorenje Ministarstvo svim podnositeljima zahtjeva, KOJI SU U ZAKONSKOM ROKU PODNIJELI PRAZNE ILI NEPOTPUNE ZAHTJEVE, DA ŠTO HITNIJE SVOJE ZAHTJEVE DOPUNE jer je prošlo skoro dvije godine od podnošenja zahtjeva, a što je više nego dovoljan rok za dostavu potrebne dokumentacije. Nepotpuni zahtjevi neće moći biti riješeni pozitivno tj. oni će morati biti odbijeni, a time se gubi mogućnost ozakonjenja bespravne gradnje po povoljnim uvjetima prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama NN (86/12, 143/13). Stoga POZIVAMO sve podnositelje zahtjeva za legalizaciju, a sukladno novom priopćenju nadležnog Ministarstva, da angažiraju ovlaštene osobe za izradu dokumentacije, bez obzira na to jesu li dobili zaključak od našeg Upravnog odjela ili ne. Pribavite potrebnu dokumentaciju po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama NN (86/12, 143/13), a ovlaštene osobe znaju što je potrebno. Molimo da propisanu dokumentaciju dostavite u Upravni odjel za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja u Karlovcu, Trg bana Josipa Jelačića 1, soba br. 24.
"DOZVOLE ZA GRADNJU - INFORMATIVNI VODIČ"