Pretražite novosti:

Predstavljena žitna lađa Aurora Colapis

10.04.2015.
Predstavljena žitna lađa Aurora Colapis
Lađa je jedinstveni projekt turističkog plovnog puta na Kupi čime povijesni žitni vodeni put postaje rijetka atrakcija.

U Remontnom zavodu na zagrebačkom Jankomiru predstavljena je žitna lađa Aurora Colapis duga čak 25 metara, izgrađena u sklopu turističkog projekta pod nazivom Žitni put. Općina Pokupsko i Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“ iz Zamršja od srpnja 2013. godine s partnerima provode projekt „Žitni put: Kupa-Sava“ čiji je prvi i najvažniji korak bila izgradnja broda Aurora Colapis.
Žitni put je pojam koji je nekada davno, u doba kada je Karlovac bio važno trgovačko središte, označavao plovidbu rijekom Kupom radi trgovine i prijevoza ljudi i dobara. Općina Pokupsko i Udruga „Zvono uz Kupu“ s partnerima iz županija i lokalne samouprave, kulturno-umjetničkim društvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima namjeravaju ponovno oživjeti tu ideju ponudom organiziranih plovidbi rijekom Kupom nizvodno od Karlovca prema Sisku, uz bogat turistički sadržaj.
Cilj je oživjeti ruralni turizam u regiji i poticati razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja bi svoje proizvode izravno nudila turistima. Plovidba jedinstvenom drvenom lađom prilagođenom za prijevoz pedesetak osoba i dužine 25 metara uključivat će i obilazak stare jezgre Karlovca te posjet različitim lokalitetima: Kamensko, Rečica, sadržajima u pokupskim kućama, a sve to u okviru poludnevnih i cjelodnevnih izleta. Ponuda na području općine Pokupsko obuhvaćat će posjete autohtonim drvenim kapelicama, dok je nizvodno planiran posjet gradu Sisku te Parku prirode Lonjsko polje.
Od ideje do realizacije proteklo je šest godina te danas ponosno možemo reći kako smo u završnoj fazi provedbe projekta. Uvjereni smo da će obnova Žitnog puta doprinijeti turističkom potencijalu Karlovačke županije i njezine okolice. Ovim putem bismo željeli zahvaliti svim našim partnerima na odličnoj suradnji i uloženom trudu – rekao je Ivan Padežanin, voditelj projekta.
Prvi izleti očekuju se početkom lipnja ove godine, a vrijednost projekta iznosi 5.000,000 kn. Izvori financiranja su europski Program prekogranične suradnje IPA RH – BIH 2007 - 2013 te sredstva turističkih zajednica, županija, općina, gradova kao i partneri iz Bosne i Hercegovine.
“Općina Pokupsko, koja je nositelj ovog projekta, se inicijativom za proglašenje plovnosti rijeke Kupe intenzivno bavi već desetak godina, a upravo se u ovom trenu označava plovni put od Siska do Pokupskog. Posebnu pažnju rijeci Kupi, kao našem najvrjednijem resursu, pridajemo kroz rad udruge “Kupa – rijeka života”, čiji sam predsjednik i idejni začetnik. Upravo je kroz ovu udrugu, koja teži okupljanju svih gradova i općina u slivu rijeke Kupe došlo do partnerstva na ovom projektu, ali i na brojnim drugim projektima koji su u provedbi ili će se tek realizirati. Žitna lađa Aurora Colapis predstavlja krunu suradnje regionalne i lokalne samouprave s organizacijama civilnog društva, te povezivanja čak četiri županije s ciljem razvoja održivog turizma, a time i gospodarstva – izjavio je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.“
Događaju su prisustvovali Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, zagrebački župan Stjepan Kožić, Ivan Banjavčić, dožupan Karlovačke županije, Eva Sobotik Pavan, pročelnica za EU integracije Karlovačke županije te Ivan Uđbinac, pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Karlovca.