Pretražite novosti:

Održana prezentacija prometnog GIS sustava Grada Karlovca na 38. stručnom seminaru „Ceste 2014.“

27.03.2014.
Održana prezentacija prometnog GIS sustava Grada Karlovca na 38. stručnom seminaru „Ceste 2014.“

Ovogodišnji stručni skup održan je u Poreču, s težištem na rezimiranju rezultata postignutih na području razvitka, održavanja i gospodarenja cestama i sigurnosti u prometu, te su istaknute novine iz područja planiranja, projektiranja kao i noviteti u tehnologiji gradnje i upravljanja prometom. Stručni seminar održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva gospodarstva RH i Hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta. Predstavnici Grada Karlovca, Miloš Đanković i Marino Ivasić, u suradnji s tvrtkom Promet i prostor iz Zagreba, predstavili su informatičko rješenje za sustavno upravljanje prometnom infrastrukturom na kojem intenzivno rade posljednjih godinu dana.  Intencija je da ovaj sustav postane s vremenom javno dostupan i građanima kako bi i oni mogli dostavljati korisne informacije koje bi poslužile usavršavanju  GIS sustava. 

Prometna infrastruktura po vrijednosti čini značajan dio gradskog bogatstva. S obzirom na ove činjenice i ubrzani razvoj tehnologija, postoji konstantna potreba za uvođenjem novih inovacija i tehnologija u svrhu smanjenja troškova i racionalnijeg planiranja te u konačnici i samog olakšavanja svakodnevnog rada. U ovom radu biti će prikazan novi sustav za upravljanje prometnom infrastrukturom i evidenciju intervencija baziran na najmodernijim mobilnim i web tehnologijama. 

U sustavu održavanja cestovne infrastrukture veliki značaj ima međusobna komunikacija različitih dionika, od nadzora i upravnih tijela do izvođača radova na samoj prometnoj infrastrukturi. Postojeća komunikacija je u pravilu neefikasna zbog korištenja zastarjelih načina i alata komunikacije koji se svode na papirnate dopise, elektronsku poštu, telefonske pozive itd. Osim toga u takvoj komunikaciji otežano je obavljati kvalitetan nadzor cjelokupnog radnog procesa i kontrolu izvršenja zadaća. Prvi korak u rješavanju tog problema je objedinjavanje svih informacija na jednom mjestu te osiguravanje njihove preglednosti i dosljednosti. Primjena ovakvog rješenja u gospodarenju cestovnom infrastrukturom omogućava jednostavno praćenje i kontrolu stanja na cestama, brzo planiranje radova i aktivnosti na cestama, jednostavno predviđanje i kontrolu troškova održavanja cesta te brzu komunikaciju između upravitelja infrastrukturom i izvođača radova.