Pretražite novosti:

Usvojen Urbanistički plan uređenja "Zvijezda"

28.03.2017.
Usvojen Urbanistički plan uređenja
Iz ovih dokumenata proizaći će konkretne financijske i pravne mjere, koje će obuhvatiti segmente graditeljstva, poduzetništva, turizma, promocije i društvenih djelatnosti.
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je Urbanistički  plana uređenja „Zvijezda“. O značaju Urbanističkog plana uređenja Zvijezde izjave su dali predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu Martina Furdek Hajdin.
- Stručni izrađivač Plana je tvrtka Urbanistički zavod Grada Zagreba d.o.o.  s kojom je Grad Karlovac sklopio ugovor u veljači 2014. godine. Vrijednost ugovora iznosi 856.250,00 kn s PDV-om. Uz Urbanistički plan izrađeno je pet stručnih podloga: konzervatorska, prometna, demografsko – sociološka, hortikulturna i ekonomska, a provedene su i brojne druge aktivnosti radi uključivanja stručne i opće javnosti. O bitnim temama za revitalizaciju Zvijezde raspravljali su brojni dionici, a u planske odredbe ugrađene su odluke donesene kao stav većine ili konsenzus, izjavila je Martina Furdek Hajdin.
Predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić naglasio je da je Urbanistički plan napravljen na temelju Strategije razvoja grada Karlovca za razdoblje 2013.- 2020. godine, gdje je obnova i revitalizacija Zvijezde  prioritetno područje, te da je ovaj Urbanisitički plan i podloga za izradu Plana upravljanja Zvijezdom koji se planira izraditi do kraja 2017. godine. Iz ovih dokumenata  proizaći će konkretne financijske i pravne mjere, koje će obuhvatiti segmente graditeljstva, poduzetništva, turizma, promocije  i  društvenih djelatnosti.
- Neke od mjera koje će se naći na  jednoj od sjednica u budućem sazivu Gradskog vijeća su ukidanje plaćanja komunalnog doprinosa u Zvijezdi, besplatno parikiranje na Strossmayerovom trgu nakon 16:00 sati, sniženje visine zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Karlovca,  pomoć građanima u rješavanju imovinskopravnih odnosa,  organizacija manifestacija vezanih uz promociju poljoprivredne proizvodnje, veće potpore poduzetnicima za subvenciju kamata kredita, subvencioniranje razvoja smještajnih kapaciteta, veće potpore poduzetnicima početnicima. Urbanistički  plan je bitan i u dijelu imovinskopravnih poslova jer postaje alat gradske uprave u rješavanju imovinskopravnih pitanja koja u ovom trenutku opterećuju Zvijezdu. Posebnu  vrijednost ovog plana vidim u  činjenici da je nastao u suglasju  svih zaniteresiranih od gradske uprave, struke, konzervatora, stanovnika Zvijezde i civilnog sektora zaključio je Mandić.