Pretražite novosti:

Grad obilježio 100.-tu obljetnicu završetka 1. svjetskog rata

16.11.2018.
Grad obilježio 100.-tu obljetnicu završetka 1. svjetskog rata
Izaslanstvo Grada Karlovca, predvođeno gradonačelnikom Damirom Mandićem, ovaj je tjedan obilježilo 100.-tu obljetnicu završetka tzv. velikog svjetskog rata, odnosno 1. svjetskog rata. Nakon što je Karlovačka građanska garda počast odala palim vojnicima u Karlovcu i kod Beča, gradonačelnik Mandić obišao je dio Sočanske fronte, posebno lokacije gdje je svoje živote dalo oko 500 vojnika 96. karlovačke pukovnije koja se borila na prostoru čitave regije. Dio je to dugogodišnje suradnje i prijateljevanja sa slovenskom regijom Goriška čije županije vrlo pomno čuvaju uspomenu na strahote 1. svjetskog rata, kako se one ne bi ponovile, pa tako i tradiciju očuvanja mjesta pogibije karlovačkih vojnika. Stoga je u društvu župana Mauricija Humara iz Općine Miren -  Kostanjevica i župana Milana Turka iz Općine Šempeter - Vrtojba, gradonačelnik obišao Markov hrib, vojno groblje u Črniču i spomenik palim karlovačkim vojnicima  u šumskom predjelu gdje su pronađeni njihovi ostaci.
Gradonačelnik je posebni pažnju i vrijeme utrošio u posjeti Spomeniku svim slovenskim braniteljima na Cerju koji u svom izložbenom prostoru čuva uspomenu na teška ratna vremena ali prije svega potiče na mir i toleranciju kao glavni preduvjet mirnog suživota i garancije da se strahote ratnih zbivanja ne ponove. Delegaciji Grada Karlovca u obilježavanju 100.-te obljetnice od završetka 1. svjetskog rata pridružio se i Davorin Marušič, jedan od inicijatora očuvanja spomena na karlovačke vojnike i autor Spomenika palim vojnicima 96. pukovnije, u Karlovcu.
Ovaj posjet delegacije Grada Karlovca ustvari je iskaz poštovanja prema dijelu zajedničke povijesti i razumijevanja naroda koji su susjedi u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jer polažući vijence i odajući počast poginulima iz 96. karlovačke pješačke pukovnije, odajemo počast svima ujedinjenim u težnji za slobodom i mirom.