Pretražite novosti:

Napustio nas je veliki Stanko Lasić

06.10.2017.
Napustio nas je veliki Stanko Lasić
U 91. godini života u Parizu je umro i napustio nas naš Karlovčanin - Stanko Lasić. Lasić je bio hrvatski književni i kulturni povjesničar i teoretičar koji je otvarao velike i snažne intelektualne teme za Hrvatsku i iz dalekog Pariza u kojem je živio već dugo vremena. Bavio se intenzivno Krležom ali mu i stajao uz bok kao hrvatski intelektualni velikan 20. stoljeća. Predavao je  u Zagrebu, Lyonu, Amsterdamu i Parizu, bio je i direktor Instituta za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Stanko Lasić bio je fanatik radne etike, upornosti i neumornosti i nju priželjkivao svojim sunarodnjacima i domovini.
Grad Karlovac 2014. godine dodijelio mu je Nagradu Grada koju nije osobno mogao preuzeti, ali u svom pismu zahvale pokazao je što mu je Karlovac značio, nazvavši svoj grad između ostalog „prvi viši oblik ljudskog zajedništva (prvi oblik mog povijesnog života), odmah nakon obiteljskog i vjerskog podneblja“.
Nakon smrti Slavka Goldsteina Karlovac je ostao bitno siromašniji za još jednog značajnog Karlovčanina i veliki intelektualni um čije ime s ponosom izgovaramo.
Hvala mu.

foto:www.aktivirajkarlovac.net